Orange maakt grootschalig milieuonderzoek CurieuzeNeuzen slim

28.04.2021

Hoe is het gesteld met de hitte en droogte in Vlaanderen? Op die vraag zoekt het CurieuzeNeuzen-project van de Universiteit Antwerpen een antwoord. Orange ondersteunt het milieuonderzoek met slimme technologie.

Nog tot oktober prijken in vijfduizend tuinen en parken gazondolken van de Universiteit Antwerpen (UA). De dolken meten aan de hand van sensoren de temperatuur en droogte in de bodem. Om die data op grote schaal te capteren, samen te brengen en in realtime te monitoren, hadden de onderzoekers nood aan een betrouwbare technologiepartner. Orange sprong op de kar met zijn gloednieuwe NB-IoT-netwerk (Narrowband Internet of Things). “De onderzoekers moesten de data aanvankelijk ter plaatse met een USB-adapter uitlezen. Maar wij vonden een manier om de dolken ‘slim’ te maken en met elkaar te verbinden”, zegt Michaël Peeters, Directeur Innovatie bij Orange Belgium.

“Dit was de uitgelezen kans om ons NB-IoT-netwerk in te zetten.”

Live Objects

“Samen met de ontwikkelaar van de dolken hebben we gekozen voor een module die dual-mode is, zowel geschikt voor NB-IoT als LTE-M (4G). We bekeken ook de batterij, want die is essentieel voor de lange levensduur van de sensoren. Voor ons was dit de uitgelezen kans om ons NB-IoT-netwerk in te zetten en te testen, in combinatie met ons enhanced connectivity platform Live Objects. De grootste uitdaging? De dolk ‘slim’ maken zonder al te veel aan de form factor te wijzigen, en een zo laag mogelijk verbruik te garanderen. De verzonden data moesten ook qua grootte beperkt blijven, wat ons aardig is gelukt.”

“Naast de dagelijkse meetresultaten geeft het project Orange ook interessante informatie over het gedrag van zo’n groot aantal NB-IoT-sensoren op het netwerk. Vooral de duur van het project en de gelijkmatige geografische spreiding over heel Vlaanderen zijn daarbij interessante parameters. En dan is er ook nog het samenspel tussen de sensor en het netwerk, wat interessant materiaal is voor analyse door onze ingenieurs”, geeft Peeters mee.

“Het was een uitdaging om de verzonden data qua grootte te beperken.”

Veilig

In elke gazondolk van de UA zitten nu vier sensoren: drie temperatuursensoren en een vochtigheidssensor. “Elk kwartier leest een dolk de waarden en slaat hij ze op. Een keer per dag maakt de dolk verbinding met ons netwerk en worden de opgeslagen data van de gazondolk binair en op een veilige en betrouwbare manier doorgestuurd naar het Live Objects-platform. Daar kan de UA de gegevens ophalen om ze vervolgens mooi weer te geven in het persoonlijke dashboard van iedere deelnemer. Eenmaal de data zijn doorgestuurd, gaat de NB-IoT-module weer in slaapstand. De technologie laat voor het eerst toe met betaalbare sensoren op grote schaal te werken en in real time metingen uit te voeren”, weet Michaël Peeters.

“Deze technologie laat toe om op grote schaal en in realtime metingen uit te voeren.”

Over het CurieuzeNeuzen-project

Hoe heet of droog is het in de Vlaamse tuinen, parken en op speelterreinen? Op die vraag zoekt het grote wetenschappelijke burgeronderzoek CurieuzeNeuzen in de Tuin een antwoord. Initiatiefnemer is de UA, die hiervoor samenwerkt met een resem partners, waaronder Orange voor het technologische aspect. Tussen april en oktober 2021 plaatsen vijfduizend ‘curieuze’ burgers een gazondolk in hun tuin. Dat intelligente meetstation meet de temperatuur en vochtigheid van de bodem.

De gazondolken meten op heel veel verschillende plaatsen en op hetzelfde moment. Dat zorgt voor een belangrijke doorbraak op het vlak van milieuonderzoek. De onderzoekers kunnen nu meteen aan de slag met de data, de kwaliteit ervan checken en de hitte en droogte in Vlaanderen dus live opvolgen. De resultaten van de verschillende meetpunten zullen ze aanduiden op een stippenkaart om zo een hitte- en droogte-index voor Vlaanderen te bepalen. Met een statistisch computermodel kunnen ze zo te weten komen waarom het in een bepaalde periode in de ene tuin koel en droog is en in de andere warm en vochtig. Een andere doelstelling van het project is bovendien het creëren van een maatschappelijk draagvlak rond milieu en klimaat.

 

 

Waarom is het Internet of Things cruciaal voor data-analyse? Ontdek meer op onze website turndataintovalue.be

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht