OTIV innoveert met 5G en zelfrijdende spoorvoertuigen

11.01.2022

‘Autonomous driving on rails’ van OTIV is een van de 5G use cases die steun krijgen van het Orange Fab-programma. Voor de connectiviteit die daarvoor nodig is, kan de start-up rekenen op de expertise van Orange Belgium. “Dankzij het uitgebreide Orange-netwerk komen we in contact met potentiële klanten over heel Europa”, zegt Sam De Smet, medeoprichter van OTIV.

Orange Belgium is ondertussen toe aan het vierde seizoen van Orange Fab: het acceleratieprogramma voor start-ups. De telecomgroep geeft er beginnende ondernemers een duwtje mee in de rug en zet zo ook zelf verder in op innovatie. Het thema van de nieuwste editie van Orange Fab? 5G-technologie en de relevante en innoverende toepassingen die ermee ontwikkeld worden voor consumenten en bedrijven.

 

5G Lab

Enkele maanden geleden stelde Orange Belgium in Antwerpen zijn eerste permanente 5G Lab voor. Het 5G Lab bundelt bestaande 5G-oplossingen en biedt ruimte om binnen het 5G-ecosysteem nieuwe toepassingen te ontwikkelen en te testen. Uniek aan het 5G Lab is dat het als enige met de meest geavanceerde 5G-standaard en -technologie werkt.

Voor Orange Belgium is het heel interessant om partnerships aan te gaan met verschillende start-ups. Zij beschikken over een pak expertise en zijn wendbaar.

Juliette Malherbe

“Het is belangrijk om aan te tonen wat we allemaal met 5G kunnen bereiken”, zegt Juliette Malherbe, innovatiemanager en hoofd van Orange Fab. “Voor Orange Belgium is het heel interessant om partnerships aan te gaan met verschillende start-ups. Zij beschikken over een pak expertise en zijn wendbaar. Het is beter om met hen naar oplossingen te zoeken, dan alles alleen te willen doen. Tegelijk kunnen wij de start-ups bijstaan met onze expertise rond connectiviteit. Zo willen we samen innovatieve end-to-endoplossingen aanbieden aan klanten.”

 

Zelfrijdende technologie

OTIV is een van de start-ups die met Orange Belgium samenwerkt. In twee jaar tijd groeide de Gentse start-up uit tot een negenkoppig team. OTIV heeft als doel de veiligheid en efficiëntie van het spoor te verbeteren door middel van zelfrijdende spoorvoertuigen. Die zullen pas met de uitrol van 5G hun volledige potentieel waarmaken, wanneer kritieke communicatie in realtime gebeurt. “Wij laten spoorvoertuigen autonoom rijden, specifiek in complexe omgevingen. We mikken daarbij op trams in steden en treinen op rangeerterreinen en industriële sites, zoals staalfabrieken en havengebieden”, schetst Sam De Smet, medeoprichter van OTIV.

 

Duwende locomotieven

“De oplossing die we samen met Orange Belgium en de 5G-connectiviteit bieden, helpt treinen bij een zogenaamde geduwde rangeerbeweging”, gaat Sam De Smet verder. “De locomotief bevindt zich dan achteraan en duwt de vrachtwagons vooruit. Dat is nodig als treinen de ruimte niet hebben om te keren, zoals in de haven.”

OTIV en Orange Fab vertrokken van een ietwat gevaarlijke dagelijkse situatie in de haven. De bestuurder van een ‘duwende’ locomotief kan vaak onvoldoende zien wat er voor de eerste wagon gebeurt. “Daarom wandelt er een collega vooraan mee met de trein. Hij of zij communiceert dan via een walkietalkie met de bestuurder”, vertelt Sam De Smet. “Maar dat is niet zo veilig. Daarom plaatsen we een set sensoren op de eerste wagon van de trein. Die sensoren detecteren objecten en personen rond de trein en sturen een feed richting de bestuurder van de locomotief. Die kan zo het hele konvooi zelf besturen zonder dat hij een collega nodig heeft. Wanneer er mensen of objecten op de sporen zijn, stopt de trein.”

 

Geen latency, meer veiligheid

OTIV werkte de oplossing uit met zowel 4G als 5G als verbindingsmogelijkheid. “Via 5G gebeurt de communicatie in realtime, waardoor de veiligheid niet afhangt van latency. De oplossing is voor ons een eerste stap naar volledig autonome spoorvoertuigen”, geeft Sam De Smet mee.

Het belang van 5G voor onze oplossingen is heel groot. Via 5G gebeurt de communicatie in realtime, waardoor de veiligheid niet afhangt van latency.

 

Sam De Smet

Juliette Malherbe is tevreden met de samenwerking. “Veel bedrijven tonen interesse in een samenwerking met OTIV. We kijken er enorm naar uit om samen met hen verder te innoveren.”

 

5G helpt ook voertuigen op het water. Lees meer over het millimeterwerk van de sleepboten van PoA.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht