Orange schakelt versnelling hoger met 5G Lab

Orange boost innovatie met 5G
13.10.2021

Orange zet de deuren open van het eerste permanente 5G Lab in Antwerpen, een uniek project in België. Het doel? Het volledige potentieel van 5G ontsluiten. Orange breidt zo het 5G-project uit dat in 2020 gestart werd met partners en grote ondernemingen in de haven van Antwerpen.

Al sinds eind 2019 baat Orange de 5G SA-campus uit in de haven van Antwerpen. De veertien sites van het radionetwerk bedekken zowat het hele grondgebied van de haven met 5G en vormen zo een standalone campusnetwerk. In 2020 werden er op dat netwerk co-innovatie initiatieven opgestart die uitmondden in verschillende concrete 5G-toepassingen. Enkele partners en vijf grote industriële havenbedrijven, waaronder Covestro en Borealis, zetten mee hun schouders onder het project. De eerste resultaten werden voorgesteld op het grote online event Start Walking 5G.

Tijdens dat co-innovatie initiatief werd ook de eerste 5G customer community geboren, bestaande uit klanten en partners. De community komt regelmatig samen om ervaringen en kennis over 5G-toepassingen uit te wisselen.

Dankzij het OrangeFab start-up acceleratieprogramma werden twee startende ondernemingen toegevoegd die 5G-applicaties ontwikkelen voor de industrie. De community blijft intussen groeien met nieuwe industriële partners en bijkomende toepassingen die door Orange worden ontwikkeld.

 

“In het 5G Lab willen we al deze expertise nu consolideren”

 

 

“In het 5G Lab willen we al deze expertise nu consolideren”, vertelt Michaël Peeters, Directeur Innovatie en Business Development bij Orange. “Maar het gaat uiteraard nog verder. Het 5G Lab zal niet alleen de bestaande mogelijkheden en oplossingen van 5G laten ontdekken, het wordt ook de plaats om samen met het 5G-ecosysteem nieuwe toepassingen te ontwikkelen en te testen.”

Het 5G Lab opende officieel de deuren op 13 oktober in The Beacon in Antwerpen, een business- en innovatiehub die onder meer technologiebedrijven en onderzoekers samenbrengt om te werken aan slimme oplossingen om de wereld leefbaar en duurzaam te houden.

Het recent geopende 5G Lab maakt deel uit van een pan-Europees netwerk van 5G Labs van de Orange Groep. Orange wil hiermee nieuwe 5G-toepassingen ontdekken en ontwikkelen. Bovendien wil het 5G dichter bij de klanten brengen. De verschillende 5G Labs staan met elkaar in contact en wisselen ervaringen, kennis en toepassingen uit. Tegen het einde van 2021 zal de Orange Groep beschikken over tien 5G Labs. Het Lab in Antwerpen is het achtste in de rij en het tweede buiten Frankrijk.

 

5G SA – de meest geavanceerde standaard

Uniek aan het 5G Lab in Antwerpen is de aanwezige 5G-technologie. Het Antwerpse Lab is op dit moment het enige dat op de meest geavanceerde 5G-standaard werkt. Bij de zogenaamde ‘5G Stand Alone standaard’ draaien zowel het radionetwerk als het corenetwerk volledig op 5G. En dat in tegenstelling tot het ‘5G Non-Stand Alone’, waarbij een 5G-radionetwerk gekoppeld wordt aan het bestaande 4G-corenetwerk. Het 5G SA Orange netwerk biedt de unieke mogelijkheid om een stukje van het netwerk exclusief te reserveren voor een welbepaalde toepassing of klant, zonder dat die gehinderd wordt door andere gebruikers of toepassingen op het netwerk. Die functionaliteit heet netwerk slicing. Op die manier kan Orange België voor elk van zijn klanten een netwerk ‘slice’ opzetten dat zich gedraagt als een virtueel privaat netwerk, onafhankelijk van andere gebruikers.

“Wij maken op die manier een stukje publiek netwerk privé”, legt Michaël Peeters uit. “De totale investeringskost voor bedrijven daalt dan fors, tot wel 30 % in vergelijking met het opzetten van een volledig privaat netwerk op een bedrijventerrein. En tegelijk garandeert zo’n configuratie een hoge beschikbaarheid van het netwerk en een transparante beveiliging van alle gebruikers en hun data.”

 

Uitvoerig getest

“De slicing functionaliteit hebben we vorig jaar uitvoerig getest op ons campusnetwerk in de Antwerpse haven. Het lokale bedrijfsnetwerk voor de crisiscommunicatie bij BASF hebben we bijvoorbeeld overgebracht op een 5G private network slice. Vervolgens hebben we het gedrag van het netwerk in kritische omstandigheden gesimuleerd, met succes. De resultaten daarvan delen we graag met de bezoekers van ons 5G Lab”, geeft Michaël Peeters nog mee.

 

Ontdek ook de kracht van 5G.

 

 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht