Perfectie of toch niet: Orange test de iPhone 12

12.11.2020

De onthulling van de nieuwste iPhone is voor heel wat Apple-fans het hoogtepunt van het jaar. Deze keer komen er maar liefst vier toestellen op de markt, maar ze dragen allemaal het nummer 12. Orange heeft ze voor u gewikt en gewogen.

Apple laat de wereld dit najaar kennismaken met vier nieuwe iPhones: 12 Mini, 12, 12 Pro en 12 Pro Max. Naast hun nummer, hebben ze nóg een ding gemeen: ze zijn, op de Mini na, duurder dan de generatie van vorig jaar. Bovendien worden ze, in het kader van meer duurzaamheid, zonder de gebruikelijke accessoires geleverd. 

De hamvraag luidt: zijn ze ook beter? Toen we eind 2017 de iPhone X bespraken, merkten we op dat voor wie zweert bij iPhone, het nieuwste en duurste model altijd het beste is. Dat gold ook voor de iPhone 11-familie die eind 2019 het licht zag. De iPhone SE, die dit voorjaar uitkwam, bood dan weer haast even goede prestaties voor de helft van de prijs. Volgens ons dan ook de perfecte upgrade. 

 

5G

Eerst het grote nieuws: met dit model springt Apple nu eindelijk ook op de 5G-trein die bij diverse operatoren stilaan op snelheid komt, en al bij de meeste andere merken aanwezig is. 4G+ gaat nochtans ook al behoorlijk hard, maar als het nog sneller kan, waarom ook niet? Omdat de batterij onder 5G sneller leegloopt - altijd al een heikel punt bij de iPhone - schakelt de 12-serie de nieuwste cellulaire technologie pas in wanneer het dataverkeer dat vereist. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het streamen van films en zorgt zo voor een langere batterijduur. Dit kunnen we testen zodra 5G beschikbaar is, mits de juiste software-upgrade.

 

Puik scherm tegen 60 Hz

De toestellen uit de 12-familie kregen het Super Retina XDR OLED-display mee. Zelfs de 12 en 12 Mini zijn ermee uitgerust, waardoor Apple eindelijk toekomt aan de marktstandaard. Jammer genoeg slechts met 60 Hz en niet met 120 Hz verversingssnelheid die door de meeste andere leveranciers op hun vlaggenschipmodellen wordt voorgesteld. Onze mening? Een gemiste kans. Want hoe hoger het aantal frames per seconde, hoe naadlozer de schermervaring – dit heeft dan wel weer impact op de batterijduur, hoogstwaarschijnlijk de reden waarom Apple nog niet is overgestapt. 

De A14 bionic chip is sneller dan de A13 uit de iPhone 11, terwijl het RAM-geheugen tot 6 GB wordt opgetrokken op de 12 Pro en 12 Pro Max-modellen.

 

Strak design, stootvaste uitvoering

De laatste tijd grijpt Apple al eens terug naar zaken die het eerder had afgevoerd. Waar de iPhone SE begin dit jaar de fysieke thuisknop opnieuw invoerde, schakelt de 12-familie over van de onpraktische afgeronde rand naar de rechte rand die we nog kennen van de 4- en 5-series. Deze evolutie hebben we trouwens ook gezien bij de nieuwste iPads. 

Apple heeft ook gewerkt aan de stoot- en krasvastheid van het glazen frontpaneel. Onder de noemer 'Ceramic Shield' worden metaalharde keramische nanokristallen in het glas ingebracht, een primeur in smartphoneland. Een technologisch hoogstandje, want normaal is keramiek niet transparant. De achterzijde behoudt de dual ion-exchange versterking van vorige toestellen. 

 

Perfect, maar...

Voor wie zweert bij een Apple-smartphone is de iPhone 12-familie een stapje richting perfectie. Maar dit Apple-verhaal kent ook een aantal minder geslaagde passages. Zo kan het interne geheugen met opzet zoals altijd niet uitgebreid worden. Daarvoor moet u nog steeds bij de betalende iCloud zijn. Verder zitten er geen oplader en oortjes meer in de doos. De 'duurzame' reden daarachter is om oude opladers en headsets te gebruiken en zo te besparen op grondstoffen. Wie sneller wil opladen, moet dan wel een nieuwe oplader kopen. De laatste iPhones worden alleen nog met een Lightning-USB-C-kabel geleverd. Aangezien de meeste laders een USB-A-plug gebruiken, is de vermeende duurzaamheid wat dubbel: de prijs ligt niet lager dan de vorige modellen waar de lader wel werd meegeleverd.

Waar Apple ten slotte helemaal de mist in gaat, is het vasthouden aan gezichtsherkenning in plaats van vingerafdrukherkenning. In een tijd waarin mondmaskers deel uitmaken van ons dagelijks leven, getuigt dit van weinig inzicht. Of is het een gebrek aan flexibiliteit?

 

Conclusie? De nieuwe iPhone heeft heel wat in zijn mars, maar scoort niet op alle punten even goed. Bekijk alle kenmerken van dit toestel op onze website.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht