Risico-analyse, de basis van uw beveiligingsstrategie

02.09.2020

Of u nu veel of weinig beveiligingsoplossingen in uw bedrijf hebt, het loont altijd de moeite om een stap achteruit te zetten en uw beveiligingsstrategie te herbekijken. Een goede risicoanalyse helpt u om prioriteiten te stellen en de juiste investeringen te doen.  

Bedrijven genereren en gebruiken steeds meer data waardoor bedrijfsmodellen constant evolueren. Het IoT of het gebruik van 5G spelen hierin een belangrijke rol. Dankzij big data-toepassingen en data analytics kan u als bedrijf nieuwe diensten aanbieden, uw klantenervaring verbeteren en uw operationele efficiëntie verhogen.

“Maar meer data hebben betekent ook dat u meer risico loopt om het doelwit te worden van cybercriminelen”, waarschuwt Thomas Le Clerc, B2B Product Manager voor IT-security bij Orange. "Uw gegevens zijn heel waardevol in de ogen van cybercriminelen. Hun businessmodel bestaat er namelijk in dat ze geld proberen te verdienen met uw data. Ransomware is hiervan het meest voorkomende, maar zeker niet het enige voorbeeld: er wordt voortdurend naar nieuwe werkwijzen gezocht."

 

Risico’s identificeren

"Elke beveiligingsstrategie zou moeten beginnen met een risicoanalyse. Maar ik merk dat veel bedrijven grote sommen investeren in beveiligingsoplossingen, zonder te weten welk risico ze eigenlijk lopen. Waar moet u als bedrijf bang voor zijn? Die vraag is cruciaal voor het bepalen van uw beveiligingsstrategie en de bijhorende investeringen”, legt Thomas Le Clerc uit.

Risicoanalyse moet dus centraal staan in elke beveiligingsstrategie, maar Le Clerc wijst er ook op dat dit een continu proces is: "Bedrijven evolueren: ze passen zich voortdurend aan veranderende marktomstandigheden, nieuwe regelgeving en nieuwe technologische mogelijkheden aan. Ook nieuwe web- of mobiele applicaties, cloud-toepassingen, nieuwe afzetgebieden, personeelsverloop … zijn factoren die een nieuwe risicoanalyse vereisen." En dan hebben we het nog niet over de cybercriminelen die steeds klaar zitten om toe te slaan.

 

Webinar

Op 25 september 2020 organiseert Orange een webinar over het belang van een risicoanalyse voor een beveiligingsstrategie. "Bedrijven, maar ook cybercriminelen evolueren voortdurend ", geeft Le Clerc nog mee. "In de webinar bekijken we de laatste vaststellingen op het gebied van cybercriminaliteit. Ik leg uit met welke oplossingen u aan de slag kan om de risico’s te analyseren, zoals penetration testing, ISMS-audits, een scan van uw zwakke punten …."

"De Orange-groep is een Europese leider op het gebied van IT-security. Door recente acquisities in België en in heel Europa is Orange een belangrijke speler geworden. Als groep kunnen we onze klanten unieke mogelijkheden bieden, zoals onze CERT’s en Cyber SOC’s die over de hele wereld zijn gevestigd”, vervolgt Le Clerc. "We hopen met deze webinar het belang van een degelijke risicoanalyse duidelijk te maken, mocht dat op dit moment nog niet het geval zijn.”

 

Meer weten? Registreer u voor de  webinar over security.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.