Start walking 5G: Orange test in Antwerpse haven

09.09.2020

Orange Belgium richtte een innovatie hub in de Antwerpse Haven op en test als eerste, samen met enkele industriële partners, real-life 5G-toepassingen. Dankzij een stand alone 5G-netwerk kunnen de partners het volle potentieel van 5G ontdekken. 

5G biedt bedrijven heel wat extra mogelijkheden, zeker in vergelijking met de huidige standaarden als 3G of 4G. 

 

Wat heeft 5G te bieden?

 • Hogere snelheid, 10 tot 100 keer hoger dan bij 4G. 
 • Latency of reactiesnelheid van slechts 7 milliseconden (in theorie). 
 • Verbeterde consistentie van de verbinding.
 • Connectie met tot 1 miljoen toestellen per km2, met ruime mogelijkheden voor IoT-toepassingen, Smart Wearables en sensor-netwerken.
 • Efficiënter energieverbruik
 • Meer verfijnde locatiebepaling

 

Stand-alone of niet?

Bij 5G is er een fundamenteel onderscheid tussen stand-alone versus non-stand-alone netwerken. Bij de non-stand-alone versie wordt de nieuwe 5G-technologie als uitbreiding op de (bestaande) 4G-infrastructuur gebouwd. Dit is de eenvoudigste manier om 5G uit te rollen voor initiële implementaties, maar de prestaties kunnen hierdoor mogelijk beperkt worden.

Bij een stand-alone netwerk gebruikt men een nieuw netwerk in plaats van het (bestaande) 4G-netwerk . Dit is het type netwerk dat in de haven van Antwerpen geïnstalleerd wordt. Een stand-alone netwerk kan over het algemeen een grotere diversiteit aan verkeer verwerken en meer toepassingen met verschillende netwerkvereisten, zoals hogere bandbreedte of lage latency, ondersteunen.

 

Wat houdt het project in?

Wat maakt het 5G-project van Orange in de haven zo bijzonder en interessant? 

 • Teamwork 
  Samenwerking tussen diverse zakelijke partners, van industriële spelers als Borealis en Covestro tot adviesbedrijven zoals Deloitte. 
   
 • Reële cases
  Het 5G-testproject gebruikt echte 5G use cases op een stand-alone 5G-netwerk. Dat betekent dat alle partners de mogelijkheden van 5G in real-life kunnen ontdekken. 
   
 • Betrouwbare dienstverlening op maat van industrie
  Een groot verschil tussen stand-alone en niet-stand alone is dat een stand-alone netwerk het zogenaamde ‘network slicing’ mogelijk maakt.  Dit zorgt voor een kwalitatieve en betrouwbare dienstverlening, wat cruciaal is in een productieomgeving waar het risico op eventuele fouten tot een absoluut minimum moet worden beperkt.

 

Innovatie

Het nieuwe 5G-netwerk wordt beschouwd als de drijfveer van de zogenaamde Industry 4.0. Interessant zijn dus vooral de (industriële) toepassingen die 5G mogelijk maakt, en het zijn net die toepassingen die Orange Belgium in de haven van Antwerpen wil testen. 

Orange is met de 5G-hub in de haven de eerste in ons land die een initiatief van die grootorde opzet. Onder het motto Start walking 5G’ kunnen alle partners kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden en het implementen van 5G. Het project leidt zo rechtstreeks tot innovatie op het eigen terrein.

In eerste instantie werd de Orange Industry 4.0 Campus aangedreven door 7 sites in de haven van Antwerpen. Sinds juni zijn er ongeveer 14 sites operationeel, die dekking bieden op verschillende plaatsen in en rond de Antwerpse haven (goed voor 150 km²). Door de aanwezigheid van grote spelers met interesse in industriële 5G-toepassingen is de haven is een erg geschikte locatie voor een dergelijk initiatief.

 

Op 22 oktober 2020 organiseren Orange Belgium en Orange Business Services een virtueel evenement in Antwerpen waar het de (eerste) bevindingen deelt rond 5G en Industry 4.0. Lees hier meer over 5G.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht