Uw bedrijf klaarstomen voor de metaverse

23.11.2022

Virtual Rangers, het bedrijf achter The Luxembourg Metaverse, is een van de laureaten van Orange Fab. De 5de editie focust op virtual en augmented reality. Matthieu Bracchetti, CEO van Virtual Rangers, vertelt over de revolutie in de bedrijfswereld.

Virtual reality, augmented reality, metaverse. Het zijn technologieën met een grote impact op de economie, onze sociale relaties en onze professionele activiteiten. Wat kunnen we verwachten? Die vraag stelden we aan Matthieu Bracchetti, CEO van Virtual Rangers. We spreken hem nu nog via videocall - misschien in de toekomst in de metaverse?

Vergaderen op de virtuele werf

In 2017 richtte Matthieu Bracchetti Virtual Rangers op. Hij zette volledig in op AR- en VR-technologie (augmented en virtual reality), en dat bleek een juiste gok. “In die tijd stond de markt nog in de kinderschoenen. Het was niet vanzelfsprekend voor onze klanten om zich daar een beeld van te vormen.” Intussen zijn de zaken ingrijpend veranderd. Met 50 klanten en 114 afgewerkte projecten op de teller blijft Virtual Rangers uitbreiden. Alle sectoren kunnen in principe gebruikmaken van immersieve technologieën. Toch worden ze vooral in specifieke domeinen, zoals professionele opleidingen, ingezet. "Dankzij virtual reality kunnen gedetailleerde handelingen worden ingeoefend in een context die nauw aanleunt bij de realiteit." Dit is een belangrijke troef voor het beheren van risico’s. "Dankzij virtual reality kan je anticiperen op kritieke situaties en de juiste reflexen aanleren."

Ook de bouwsector is in volle verandering en omarmt de nieuwe technologieën. "Op die manier kunnen in verschillende stadia van een bouwproject vergaderingen op de werf worden georganiseerd, zelfs nog vóór de eigenlijke werken van start zijn gegaan. Door een digitaal tweelingproject aan te maken kunnen we het verloop simuleren en anticiperen op organisatorische problemen."

‘Motion sickness’: een valkuil

AR en VR worden steeds toegankelijker. Dat zie je ook in de vastgoedsector, waar virtuele rondleidingen al goed ingeburgerd zijn. "Hier is de hulp van een specialist al lang niet meer nodig: een 360°-camera, enkele opnames ter plaatse en de klus is geklaard.” Toch is de tussenkomst van een specialist in sommige gevallen geen overbodige luxe. Volgens Bracchetti is de gebruikerservaring in dit opzicht doorslaggevend. Zo haalt hij het voorbeeld aan van 'motion sickness', het ongemakkelijke gevoel bij VR dat ook gepaard kan gaan met hoofdpijn en misselijkheid. "Motion sickness is de grootste vijand van iedere immersieve technologie; het kan alle geleverde inspanningen in één klap tenietdoen." Om die valkuil te omzeilen is praktijkervaring van essentieel belang. "Gaandeweg hebben we processen en methodes ontwikkeld om dat probleem te voorkomen."

“De verwachtingen rond het metaverse in de bedrijfswereld zijn ontzettend hoog. Je voelt dat er iets beweegt.”

Matthieu Bracchetti, CEO van Virtual Rangers

Twee tips voor de prijs van één

"We zijn begonnen in een domein dat was voorbehouden voor geeks, met weinig professionele toepassingen. Drie jaar later is alles veranderd. Met zijn metaverseproject heeft Mark Zuckerberg een revolutie ontketend waarvan de gevolgen nu al zichtbaar worden. De verwachtingen in de bedrijfswereld zijn ontzettend hoog. Je voelt dat er iets beweegt. Dat je je klaar moet houden om te reageren." We vroegen Matthieu Bracchetti naar één gouden tip voor ondernemers die ook met AR- en VR-technologie willen starten. Hij gaf er ons meteen twee. "Mijn eerste goede raad is: vraag advies. Je kan je een toepassing niet voorstellen zonder een specialist te raadplegen. Die kan je helpen de mogelijkheden te zien en je project in goede banen te leiden." Tweede tip: "Koop meteen een VR-bril. Zo'n bril maakt de dingen veel concreter. Door op een dag zo’n bril op te zetten, wist ik dat ik ooit mijn eigen bedrijf zou oprichten."

 

Wil u ook efficiënter werken door het Internet of Things? Orange biedt u samen met gespecialiseerde partners oplossingen op maat van uw bedrijf.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht