Uw IoT-project van prototype tot massaproductie

20.11.2018

U hebt een idee voor een IoT-project? Geweldig! Maar wat nu? Wat is uw businesscase? Kiest u een standaardproduct of gaat u voor maatwerk? Hoe begint u aan de implementatie? En wat zijn de valkuilen die u best vermijdt? Wij helpen u graag op weg.

Voordat u met een IoT-project begint, is het belangrijk om in een businesscase eerst de kosten tegen de baten af te wegen. "Als een klant ons vertelt dat hij iets met IoT wil doen en ons vraagt hoe hij dat het best aanpakt, bekijken we eerst de mogelijkheden en kiezen we dan samen een project dat de meeste kans op slagen heeft", vertelt Chris Dubois, Product Marketing Manager IoT bij Orange. "Vertrek bij uw keuze voor een IoT-project altijd vanuit de businesskant: wat levert dit project mijn bedrijf op? Orange heeft de kennis en ervaring om vanuit het perspectief van de klant te denken."

 

Standaardproduct?

Businesscase helder? Dan is het tijd voor de volgende stap. Volgens Chris Dubois moet u zich vervolgens de vraag stellen of uw project maatwerk of een standaarduitvoering nodig heeft : "We zien in de IoT-markt zowel horizontale als verticale oplossingen. De horizontale zijn algemene enablers, bijvoorbeeld track-and-trace. Die oplossing vinden we in allerlei sectoren en toepassingen: producten traceren, voertuigen opvolgen, kinderen of bejaarden monitore,n enzovoort. Track-and-trace is het perfecte voorbeeld van een standaardoplossing in IoT die iedereen eenvoudig kan inzetten."

 

Of maatwerk?

Aan de andere kant zijn er de verticale oplossingen, die zich op een niche richten. "Hoe specifieker de vereisten en hoe belangrijker de businesscase van uw IoT-project, hoe meer maatwerk er nodig is. Zo zal een bedrijf dat zijn hele business op track-and-trace heeft gebouwd om gespecialiseerde diensten aan te bieden aan transportfirma's, niet voldoende hebben aan een standaard track-and-trace-oplossing. Zij kiezen voor maatwerk omdat ze daarmee het verschil kunnen maken."

 

Rapid Development Kit

Stel dat uw project maatwerk nodig heeft, dan is de volgende stap de implementatie. Chris Dubois raadt iedereen aan om het idee eerst te testen: “Dankzij de Orange NB-IoT Rapid Development Kit kan u een proof-of-concept bouwen en uw oplossing op een gecontroleerde manier testen. Zo'n prototype bestaat uit een Arduino-microcontrollerbordje, een aantal sensoren met losse draden aangesloten en een verbinding met een cloudserver. Geen productiekwaliteit, maar uitstekend om uw idee uit te testen."

 

Minimal viable product

Als de resultaten van deze test veelbelovend zijn, ontwikkelt u een nieuwe versie, een minimal viable product. "Alle componenten zijn dan gesoldeerd op een eerste versie van een printplaat. Dat test u dan binnen de productieomgeving in de omstandigheden waarin het uiteindelijke product ook moet functioneren", legt Chris Dubois uit. Op die manier evalueert u of de uitvoering in massaproductie kan gaan.

 

Massaproductie

Als de evaluatie positief is, worden de hardware en software verder geoptimaliseerd. De printplaat wordt geminiaturiseerd, er wordt een behuizing ontworpen, de software wordt stabiel en veilig gemaakt, er wordt een upgrade-mechanisme voorzien en de back-end met cloudserver wordt aan uw IT-systeem gekoppeld. "In deze fase is het belangrijk dat u een betrouwbare partner vindt om de hardware te produceren", voegt Chris Dubois nog toe.

 

Tips

We geven u tenslotte nog graag enkele tips van Chris Dubois mee om van uw IoT-projecten een succes te maken:

  • Investeer voldoende in het change management van uw projecten. "Als de werknemers overtuigd zijn van de nieuwe geoptimaliseerde processen zal uw project heel wat vlotter verlopen."
  • Stel IoT-projecten centraal en maak hen cross-company. "Als verschillende afdelingen samenwerken rond dezelfde IoT-implementaties en hun data met elkaar delen, creëert u heel wat meerwaarde."
  • Begin klein. "Zoek eerst uit of u een positief rendement kan halen en industrialiseer uw project pas later."
  • Denk van in het begin aan beveiliging en privacy. "Beveiliging en privacy spelen een grote rol in de acceptatie van een IoT-project."
  • Integreer oude en nieuwe technologieën. "Zorg dat uw nieuw IoT-systeem gemakkelijk in uw bestaande systemen te integreren is."

 

Wil u uw IoT-project naar een hoger niveau tillen? Kom praten met Orange. Wij hebben de kennis en ervaring om van uw IoT-project een succes te maken.

 

Neem contact op met uw accountmanager. 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht