Waarom 5G erg geknipt is voor surveillance

Surveillancecamera
09.12.2021

Voor de meeste toepassingen voor surveillance of camerabewaking zal 5G een absolute meerwaarde zijn. Bedrijven plukken de vruchten van deze nieuwe generatie van mobiele communicatie, leren we uit een case van Port of Antwerp

Het is evident dat bij camerabewaking de beelden snel moeten worden doorgestuurd. “De snelheid van 5G is hierbij een absoluut pluspunt”, weet Geert Vander Veken, Customer Solution Architect bij Orange Belgium.

Maar dat is volgens hem niet de enige troef van 5G voor camerasurveillance. “De beperkte latency (de tijd die nodig is om gegevens van het ene eindpunt naar het andere te verzenden) en jitter (de onregelmatigheid in latency over het netwerk) bij 5G zorgen voor minder vertraging en variatie in vertraging tussen zender en ontvanger. 5G kan bovendien ook beter veel gebruikers op het radionetwerk ondersteunen met behulp van technieken die radio-interferentie beperken. Radio-interferentie is de aanwezigheid van ongewenste signalen in het radiospectrum. Dit kan zorgen voor een prestatievermindering van het netwerk.”

Daarnaast is de gegarandeerde bandbreedte, via het zogenaamde network slicing, een voordeel. Organisaties en bedrijven kunnen zo bijvoorbeeld bandbreedte reserveren tussen een fleet 5G-toestellen en hun netwerkinfrastructuur. “5G is, tot slot, van bij het begin ontwikkeld door 3GPP met security in gedachten (security by design), en dat is voor surveillancetoepassingen natuurlijk een voordeel.”

 

Industrie

Dit alles maakt 5G erg geschikt voor camerabewaking. “Er wordt geschat dat, in de komende 3 jaar, ongeveer 70 procent van alle 5G-trafiek zal bestaan uit surveillancetoepassingen”, geeft Geert Vander Veken aan.

Surveillancecamera’s zijn vrij universeel, maar kunnen in een industriële omgeving voor specifieke doelen gebruikt worden. “In een fabrieksomgeving denk ik dan aan een toepassing rond objectdetectie bij zelfrijdende voertuigen of AVG’s (Automated Guided Vehicles). Ook voor zo’n zelfrijdend voertuig is latency cruciaal”, illustreert hij.

 

Smart cities & bouwsector

Naast industrie ziet Geert Vander Veken ook surveillancetoepassingen via 5G in het domein van smart cities en in de bouwsector. “Denk aan klassieke bouwwerven, maar ook aan wegenwerken waar vaak geen andere netwerkdekking beschikbaar is.” Dergelijke camera’s kunnen bijvoorbeeld ook ingezet worden voor het monitoren van verkeerstrafiek of voor incidentpreventie. “Op die manier kunnen bewakingscamera’s de basis vormen van artificial intelligence of edge computing.”

 

Sleepboten

Een mooi voorbeeld van de meerwaarde van 5G in de industriële context is het project in de haven van Antwerpen. Daar zorgt de 5G-technologie van Orange Belgium ervoor dat de sleepboten van Port of Antwerp (PoA) hun werk nog nauwkeuriger kunnen uitvoeren.
Containerschepen zijn namelijk vaak te groot om zelf een haven binnen te varen. Ze rekenen hiervoor op de hulp van sleepboten die hen naar het juiste dok slepen of duwen.

Als deel van een proof of concept (PoC) monteerde Orange een bewegende camera op een sleepboot waarvan de beelden in real time doorgestuurd worden naar de controlekamer. Via 5G kunnen die beelden quasi zonder vertraging bekeken worden en dankzij de technologie weet de ene sleepboot op elk moment wat de andere doet.

“Dit project is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van 5G”, vat Geert Vander Veken samen. “Dé kracht van 5G ligt in het grote bereik, dat veel ruimer is dan bijvoorbeeld bij wifi. En dat in combinatie met een heel grote bandbreedte en alle andere voordelen.”

 

Wil u zelf ook ontdekken wat 5G voor uw bedrijf kan betekenen? Spreek erover met uw Accountmanager.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht