Waarvoor is een vast netwerk vandaag nog relevant?

20.01.2017

Ondanks de opmars van mobiele netwerken, biedt een vast netwerk in de meeste gevallen meer capaciteit en ook een hogere betrouwbaarheid. En die zijn in bepaalde gevallen van tel. We overlopen drie telecomscenario’s.

 

1. Uw medewerkers verbinden

Uw bedrijf heeft verschillende types gebruikers in telefonie. Voor sommigen onder hen is een vaste aansluiting meer aangewezen, voor anderen is mobiel het best.

  • Voor de zogenaamde deskbound medewerkers is een vaste verbinding (en vast netwerk) prima. Het zijn werknemers die het merendeel van hun communicatie vanuit een vaste plaats doen. Helpdesk medewerkers of een interne verkoopafdeling vallen hieronder. Zij gebruiken ook vaak een softclient, die toelaat om vanuit hun pc zowel te bellen als toepassingen te raadplegen op hun pc.
     
  • De office roamers zijn dan weer beter af met een mobiel toestel (en netwerk). Zij zijn vaak op kantoor, maar soms ook niet. En als ze op kantoor zijn, hebben ze er vaak geen vaste plaats. Bij hen is vaste telefonie meestal enkel noodzakelijk om op een vast telefoonnummer gebeld te kunnen worden. Het is evenwel perfect mogelijk, via een aanbod als Shape & Fix met Cloud Telephony, om volledig mobiel te werken, zonder het vaste nummer te laten vallen. Ook de gebruikers van een DECT telefoon zijn vaak beter af met een mobiel toestel, dat meer functionaliteit biedt.
     
  • Thuiswerkers werken in de praktijk zowel vast en mobiel. Enerzijds maken zij meestal gebruik van een residentiele vaste internetconnectie. Een bedrijfslaptop maakt dan een beveiligde verbinding over het wifinetwerk van de thuisgebruiker naar het bedrijfsnetwerk.

Medewerkers die met smartphone of tablet toepassingen consulteren doen dat vandaag echter ook mobiel.  Meer en meer neemt deze manier van werken een deel van het klassieke thuiswerken over. De toegang tot het 4G-netwerk kan desgewenst aangevuld worden met wifitoegang van de thuisgebruiker, maar wifitoegang op publieke hotspots wordt voor veiligheidsredenen niet aangemoedigd. 

 

2. Uw vestigingen verbinden

Als u grote vestigingen met veel medewerkers gaat verbinden, dan maakt u gebruik van een IP VPN. Hierbij gebruikt u, omwille van redenen van capaciteit en redundantie, altijd een vaste verbinding.

Toch komt in dit domein ook het mobiele netwerk opzetten. Bijvoorbeeld als u een nieuw filiaal of winkel uitrolt en er nog geen vaste lijn beschikbaar is. Dan kan u bijvoorbeeld snel met 4G aan de slag in afwachting van een vaste lijn. Ook voor vestigingen op afgelegen plaatsen zonder vast netwerk in de buurt of voor tijdelijke winkels als pop-ups is het mobiele netwerk goede oplossing.

 

3. Cloud en opslag

Veel data en toepassingen komen terecht in de cloud. Of ze staan in een eigen datacenter op een andere locatie, zoals een SAN-opslagnetwerk (storage area network). Dat bevindt zich dan in een eigen gecontroleerde omgeving en is verbonden via een privaat vast netwerk. Aangezien het vaak om grote hoeveelheden gaat, is de ruime capaciteit die vaste netwerken doorgaans kunnen voorzien hier absoluut aan de orde.

Toch is in deze categorie het mobiele netwerk ook absoluut van tel. De eindgebruiker gebruikt namelijk ook diensten vanuit de cloud (Dropbox, Office365…) en doet dit vaak vanuit diverse locaties en via smartphone of tablet. Deze toepassingen en het gebruik ervan hebben dus vaak een mobiele oorsprong.

Kortom, er zijn zeker gevallen waar het vast netwerk bovenaan staat, maar mobiele netwerken zijn meer dan een waardig alternatief. In veel gevallen versterken zowel vast als mobiel elkaar of zijn ze complementair.

 

Ook op zoek naar een oplossing op maat? Neem contact op met uw accountmanager.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht