5 misvattingen over de cloud

17.08.2015

Zowel bij voor- als tegenstanders bestaan er enkele hardnekkige mythes over de cloud. U kan slechts optimaal gebruikmaken van de cloud als u feit en fictie uit elkaar weet te houden.

 

1. De cloud is niet veilig

Voor bedrijfskritische of privacygevoelige gegevens is de eerste reflex in veel bedrijven: dat doen we wel op onze eigen systemen. Maar is dat echt veiliger dan in de cloud? Een cloudprovider kan zijn schaalvoordelen uitspelen om kostenefficiënter beveiliging te voorzien. Bovendien heeft hij personeel dat zich voltijds op de beveiliging kan focussen. In de praktijk zal u het knap lastig hebben om hetzelfde beveiligingsniveau te halen als een cloudprovider.

 

2. De cloud is niet voor bedrijfskritische systemen

Er is geen enkele reden waarom bedrijfskritische systemen zoals uw ERP- of boekhoudsysteem niet in de cloud zouden kunnen draaien. Kiest u de juiste cloudprovider, dan draaien uw toepassingen betrouwbaarder, veiliger en performanter dan u zelf kan realiseren. De cloud ontlast u van zware inspanningen die u anders moet leveren en die niet tot uw corebusiness behoren.

 

3. Alles draait beter in de cloud

Niet alle toepassingen zijn even geschikt om in de cloud te draaien. Soms is er gewoon geen businesscase voor. Die oude toepassing die toch niet verandert en die geen speciale vereisten heeft, draait wellicht beter op uw eigen servers. En soms zijn er technische beperkingen waardoor een migratie naar de cloud geen goed idee is. Zo maakt de vertraging die de internetverbinding met zich meebrengt toepassingen zoals virtuele desktops doorgaans te traag in de cloud.

 

4. De cloud is altijd goedkoper

Met het pay-per-usemodel van de cloud bent u in heel wat gevallen goedkoper af, met name als u flexibele of occasionele toegang tot de dienst nodig hebt. Maakt u daarentegen niet gebruik van de geboden flexibiliteit, dan betaalt u extra voor een eigenschap die u niet gebruikt. Of de cloud goedkoper is, hangt dus van uw gebruiksscenario's af.

 

5. De IT-medewerkers verliezen hun job

Velen denken dat een overstap naar de cloud betekent dat er geen IT'ers meer nodig zijn. Niets is minder waar. De jobinhoud van de IT'ers verandert alleen: ze moeten zich minder bezighouden met standaardbeheertaken (die worden immers door de cloudprovider uitgevoerd), waardoor ze meer tijd krijgen voor taken met meer toegevoegde waarde. Ook de rol van de CIO verandert, want hij is een kritische factor in het succes van cloudadoptie.

 

Kent u Cloud Telephony van Orange al? Dankzij deze virtuele telefooncentrale bent u altijd bereikbaar zonder dure telecominvesteringen.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht