5G: meer autonomie en veiligheid in de industrie

19.05.2023

Automatisch geleide voertuigen (AGV) worden steeds populairder in de industrie. De reden? Ze bieden deels een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Ontdek hoe Orange en F3-Design hiervoor rekenen op de mogelijkheden van 5G.

Sector 

Palletvervoer en palletwikkelmachines

 

Hoe wordt 5G gebruikt? 

Een automatisch geleid voertuig staat in voor de repetitieve transportopdrachten in een productievestiging. Het past zich in real time aan zijn omgeving aan (objecten, menselijke activiteit, levering van goederen voor transport ...).

 

Troeven van 5G

 • Hoge snelheid
 • Lage latency
 • Stabiel en betrouwbaar netwerk dat elk risico op onderbreking en dus ook verlies van controle op afstand vermijdt

 

Doelen

 • Autonomie door connectiviteit
 • Realtime controle op afstand behouden om de veiligheid te verhogen, noodsituaties in het transport aan te pakken en een opeenhoping van pallets te voorkomen
 • De mens-machine-interactie verbeteren om de veiligheid van iedereen te garanderen

 

Een automatisch geleid voertuig (AGV) is op elk moment van de dag beschikbaar. Het voertuig staat in voor optimaal transport tussen het magazijn en de werkruimte én bespaart tegelijk kosten. Maar AGV’s vormen pas een veilige en duurzame oplossing voor de industrie als ze ook zijn uitgerust met machine learning-technologieën en met een intelligent systeem om botsingen te vermijden. Dat is de sleutel tot autonomie.

Autonomie vereist echter een sterke connectiviteit: een performante, solide, betrouwbare en veilige verbinding die de constante controle over het verbonden object garandeert. Precies daarvoor klopte het Orange 5G Lab-team in Luik aan bij F3-Design. F3-Design is een Nederlands bedrijf dat eerder al een smart palletwagen, de Nipper, op de markt bracht. Samen hebben ze het 5G-prototype van de Nipper ontwikkeld: de Intelligent Pallet Mover.

 

AGV’s zijn complex en brengen twee grote uitdagingen met zich mee:

 1. Communicatie
  De voertuigen moeten goed met de omgeving kunnen communiceren. Enerzijds om zich efficiënt te verplaatsen, anderzijds om alle taken tot een goed einde te brengen zonder gevaarlijke situaties te creëren of de werkomgeving te beschadigen. Goede communicatie is essentieel om te zorgen voor efficiënte productieprocessen en voor een stabiele en schaalbare productie. Een sterke netwerkverbinding is dus noodzakelijk voor een goede communicatie met het besturingssysteem van de vloot én tussen de aanwezige AGV's onderling.
 2. Transport
  Elk AGV moet veilig en beveiligd bestuurd worden, zeker in kleine ruimtes. Dat is onmogelijk zonder een stabiel en snel netwerk met lage latency.
   

5G biedt een antwoord op bovenstaande uitdagingen. "Industriebedrijven moeten zich meer bewust worden van nieuwe automatiseringsmogelijkheden die dankzij het mobiele 5G-netwerk binnen handbereik liggen", verklaart Olivier Nerinckx, Product Manager Device Industry 4.0 bij Orange Belgium. “Precies daarom hebben we contact opgenomen met F3-Design om samen een aangepaste versie te creëren van het AGV dat F3-Design al eerder op de markt had gebracht (de Nipper). Vervolgens testten we het in de praktijk in onze productievestiging. Ons doel was om te laten zien wat een AGV met een 5G-verbinding kan betekenen. Ook dat maakt deel uit van onze missie binnen het Orange 5G Lab.”

 

Industriebedrijven moeten zich meer bewust worden van nieuwe automatiseringsmogelijkheden die dankzij het mobiele 5G-netwerk binnen handbereik liggen.

Olivier Nerinckx
Product Manager Device Industry 4.0 bij Orange Belgium

 

Orange 5G Lab: experimenten in de praktijk

In de kelder van het Orange 5G Lab bevindt zich de productielijn van een ambachtelijke brouwerij. De kelder staat boordevol flessen, vaten en brouwers – maar niets is er geautomatiseerd. De perfecte plek om de AGV uit te testen! Olivier Nerinckx: "De palletten met lege vaten en flessen komen aan via een goederenlift, die tegelijkertijd wordt gebruikt om zowel lege als volle vaten en flessen te verplaatsen. Zo'n voortdurende inkomende en uitgaande stroom van palletten vormt in een relatief kleine ruimte uiteraard een serieuze uitdaging.” De Intelligent Pallet Mover kan hier helpen door de lege flessen naar de brouwer te brengen. De gevulde flessen brengt de Intelligent Pallet Mover naar een bufferzone van waaruit ze naar het magazijn worden gebracht.

 

Veilige en betrouwbare automatisering dankzij 5G

"De eerdere technologieën op basis van 3G, 4G of wifi waren vaak overbelast. 5G is met zijn lage latency, zeer lage jitter (variatie in latency) én zeer hoge betrouwbaarheid een echte gamechanger. Het 5G-netwerk is een onmiskenbare troef voor de AGV's omdat het hun samenwerking versterkt, de interactie tussen mens en machine veiliger maakt en de efficiëntie van de AGV’s verhoogt”, zegt Olivier Nerinckx.

Dankzij de Intelligent Pallet Mover konden de brouwers tijd besparen. Ze moesten niet meer voortdurend heen en weer lopen. Elke brouwer kon zich zo focussen op zijn échte toegevoegde waarde – zijn knowhow. De verplaatsing van vaten en flessen was voor de brouwers plots verleden tijd, en ze konden zelfs het vlotte verloop van het productieproces mee in de gaten houden. Hoe? Dankzij radars aan weerszijden van het voertuig. De radars zijn verbonden met 5G waardoor ze onmiddellijk een object of een persoon herkennen. Het bewegingsgemak en reactievermogen van de vloot AGV’s tillen de autonomie en veiligheid in productiehallen naar een hoger niveau.

 

De voordelen van 5G laten zich voelen in tal van sectoren. Ook in uw sector?

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht