5G verlaagt drempels en opent deuren

23.01.2024

Wat hebben live uitzendingen van theatervoorstellingen, chirurgische assistentie op afstand en onbemande schepen met elkaar gemeen? Het zijn allemaal toepassingen waarbij 5G drempels verlaagt en expertise breder inzetbaar maakt.

In samenwerking met verschillende partners en bedrijven diende Orange Belgium de voorbije jaren een aantal 5G-subsidiedossiers in bij de Federale Overheidsdienst Economie Elf van deze Belgische 5G-proefprojecten werden geselecteerd en lagen aan de basis van  verschillende innovatieve projecten die intussen verder werden uitgewerkt.

Voor Werner De Laet, Chief Enterprise Officer & Innovation bij Orange Belgium, zijn die innovaties stuk voor stuk sterke voorbeelden van de impact van 5G. "Het is meer dan gewoon een technologie voor connectiviteit", meent hij. "5G is een technologie die drempels verlaagt, deuren opent en menselijke expertise breder inzetbaar maakt." Aan de hand van enkele cases belichten we in deze blog vijf belangrijke evoluties die door 5G mogelijk gemaakt worden.

 

5G is een technologie die drempels verlaagt, deuren opent en menselijke expertise breder inzetbaar maakt.

Werner De Laet,
Chief Enterprise Officer & Innovation bij Orange Belgium

 

Kansen voor kleinere evenementen

Het Belgische bedrijf EVS, met hoofdkwartier in Luik, is gespecialiseerd in live-uitzendingen van evenementen, zoals optredens of sportwedstrijden. Normaal moet het broadcastingbedrijf daarvoor een heel productieteam ter plaatse sturen. Met 5G is dat niet meer nodig: dankzij die technologie kan de volledige productie op afstand in een centrale controlekamer gebeuren.

"Voor de hand liggende voordelen bij deze case zijn de kostenefficiëntie en een lagere ecologische voetafdruk", zegt Werner De Laet. “Maar in mijn ogen is het belangrijkste voordeel van deze aanpak dat ook kleinschalige evenementen de kans krijgen om uitgezonden te worden. Voor deze evenementen is het anders te duur om een productieteam ter plaatse te laten komen. 5G verlaagt die drempel."

 

Toegankelijker cultuur

Als onderdeel van bovenstaand proefproject heeft EVS vorig jaar de opvoering van het theaterstuk 'Andromaque' van Racine in het Théâtre de Liège live uitgezonden via het 5G-netwerk van Orange Belgium. Daardoor konden meer dan 10.000 leerlingen in meer dan 100 scholen van de Franse Gemeenschap het theaterstuk volgen.

"5G maakt op deze manier cultuur toegankelijker", benadrukt Werner De Laet. "Die 10.000 leerlingen zouden nooit allemaal de trip naar Luik hebben kunnen maken om de voorstelling bij te wonen. Het zou ook zonde zijn dat leerlingen cultuur missen omdat ze de busreis niet kunnen betalen. 5G kan dus ook een rol spelen in het verlagen van schoolkosten."

 

Medische specialisten breder inzetten

Een gelijkaardig verhaal ziet Werner De Laet in het proefproject dat Orange Belgium samen met Barco uitvoert voor chirurgische assistentie op afstand. Met Barco's oplossing NexxisLive kunnen externe specialisten op afstand videobeelden van een operatie live volgen en het operatieteam in het ziekenhuis met advies bijstaan. Dankzij het 5G-netwerk van Orange Belgium kunnen die beelden ook in alle veiligheid én in hoge kwaliteit mobiel doorgestuurd worden.

"Medische specialisten worden steeds schaarser", weet Werner De Laet. "Als ziekenhuizen op deze manier specialisten van gelijk waar op afstand kunnen inschakelen, is die expertise veel breder inzetbaar." Een volgende fase van het project moet het zelfs mogelijk maken om chirurgische robots via een 5G-verbinding aan te sturen. "Dat zou het nog eenvoudiger moeten maken om gespecialiseerde chirurgen te laten doen waar ze goed in zijn, opereren, in plaats van hun kostbare tijd te verspillen aan verplaatsingen," zegt Werner De Laet.

 

Herwaardering van het beroep van schipper

Ook de scheepvaart staat voor de uitdaging om de schaarse expertise zo goed mogelijk in te zetten. Zo is het al jaren moeilijk om nog schippers te vinden. Het Belgische technologiebedrijf Seafar ondersteunt rederijen en scheepseigenaren bij het inzetten van onbemande schepen en schepen met gereduceerde bemanning, vanuit een controlecentrum in Antwerpen. De containerschepen die Seafar op afstand bestuurt, zijn uitgerust met camera's, waarvan de beelden momenteel via 4G naar het controlecentrum worden gestuurd.

In het 5G-proefproject waarvoor Orange Belgium de 5G-architectuur ontworpen heeft, kan Seafar nu, dankzij de hogere bandbreedte bij 5G, 360°-camera’s met een hoge beeldkwaliteit inzetten. Hierdoor heeft de kapitein in het controlecentrum een virtual reality-ervaring die de ‘situational awareness’ verbetert. "5G helpt zo zo het beroep van schipper weer aantrekkelijk te maken", voorspelt Werner De Laet. "In shifts van acht uur vanuit een controlecentrum meerder schepen opvolgen, is een totaal ander werkritme dan dag en nacht op hetzelfde schip te zitten.”

 

 

Expertise op afstand

De hoge bandbreedte bij 5G was ook voor SkyeBase een van de redenen om bij de federale overheid een 5G-subsidiedossier in te dienen voor industriële inspecties met drones. Dankzij het 5G-netwerk van Orange hoeft het Antwerpse bedrijf niet meer te wachten op het bekijken van beelden die op een SD-kaart opgeslagen werden. Door te verbinden via 5G kunnen de camerabeelden onmiddellijk in hoge kwaliteit naar de cloud gestuurd worden, waar ze meteen te bekijken zijn.

"Ook in deze case kunnen experts op afstand eenvoudig meekijken bij inspecties en zo hun kennis delen, zelfs als ze niet ter plaatse kunnen zijn”, vertelt Werner De Laet. "Bovendien kunnen AI-modellen in de cloud realtime anomalieën of defecten in de beelden detecteren en zo inspecteurs en drone-operatoren ondersteunen."

 

 

Benieuwd hoe 5G ook in uw bedrijf drempels kan verlagen of deuren kan openen? Maak kennis met de mogelijkheden van 5G.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht