Bricks, bytes en behaviour: de 3 b’s achter hybride werken

16.05.2022

Hoe kunnen bedrijven hybride werken efficiënt laten verlopen? In onze webinar beantwoorden 3 experten deze vraag. Eén van hen is Frank Vander Sijpe, Director HR Trends & Insights bij Securex. We schotelen hem alvast enkele vragen voor.

“Het is niet dat hybride werken niet bestond voor de coronacrisis, maar de voorbije jaren is het quasi in alle bedrijven waar het mogelijk was, ingevoerd. Met wisselend succes weliswaar”, vertelt Frank Vander Sijpe. Samen met zijn team brengt hij op basis van data trends en evoluties op het gebied van hr in kaart. Hoe kunnen bedrijven volgens hem hybride werken efficiënt(er) laten verlopen?

 

Bricks, bytes en behaviour

“Hybride werken, dat is meer dan gewoon beslissen dat werknemers een aantal dagen per week van thuis uit mogen werken. Als bedrijf is het belangrijk om na te denken hoe je deze manier van werken gaat invoeren en welk beleid bij jullie past”, legt Frank Vander Sijpe uit. “Bij het uitstippelen van het beleid is het belangrijk om rekening te houden met drie factoren: behaviour, bricks en bytes.”

 

Bij het uitstippelen van het beleid is het belangrijk om rekening te houden met drie factoren: behaviour, bricks en bytes.

Portret_Quote_Frank_Vander_Sijpe.jpg

Frank Vander Sijpe

 

Vertrouwen als basis

Om van hybride werken een succes te maken, hebben heel wat bedrijven nood aan een andere mentaliteit. De kern van dit nieuwe behaviour is vertrouwen. “Trust is the elephant in the room”, zegt Frank Vander Sijpe hierover. “Het is belangrijk dat werken niet langer gekoppeld wordt aan tijd en ruimte, maar dat de focus komt te liggen op de prestaties en de kwaliteit van het werk. Waar en wanneer dat werk uitgevoerd wordt, is minder belangrijk. Autonomie en vertrouwen vervangen micromanagement. Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat thuiswerk niet voor iedereen is weggelegd. Sommige medewerkers hebben onvoldoende competenties of zelfdiscipline om autonoom aan de slag te gaan. Anderen weten dan weer van geen ophouden, met het risico op een burn-out – iets wat dus ook voorkomt bij telewerkers.”

 

Belang van ruimte

Een gedragswijziging is dus essentieel, maar ook praktische zaken spelen een belangrijke rol. Eerst en vooral is er de ruimte, de bricks. “Werknemers moeten thuis over een goede werkruimte beschikken, waar ze comfortabel, productief en in alle rust kunnen werken. Heel wat bedrijven bekijken al hoe ze hun medewerkers hierbij kunnen helpen. Op kantoor zelf moet natuurlijk ook plaats voorzien worden. Om een sterke band met het bedrijf zelf te behouden, is het belangrijk dat werknemers over ruimtes op kantoor beschikken om met hun collega’s te kunnen samenwerken, overleggen en bij te praten.”

 

Digitalisering als facilitator

Bytes vormen de derde pijler van een goed thuiswerkbeleid. “Bedrijven moeten zich afvragen wat hun medewerkers nodig hebben om thuis productief te kunnen werken,” geeft Frank Vander Sijpe aan. Bestanden digitaliseren, veilige netwerken creëren, online overleg mogelijk maken … De digitale transformatie biedt heel wat mogelijkheden om vanop afstand te werken en vormt zo de ideale ondersteuning voor hybride werken.

 

Nood aan een framework

Bricks, bytes en behaviour vormen de kern van het framework waarmee bedrijven hybride werken kunnen optimaliseren. In onderstaande video geeft Frank Vander Sijpe meer uitleg bij dit kader. Diederik Beckers, Product Development Manager Collaboration bij BKM-Orange, en Jochem Merckx, Business Unit Manager bij BKM-Orange, gaan daarna dieper in op welke digitale toepassingen kunnen helpen om van hybride werken een succes te maken.

 

 

Geïnteresseerd in meer? Bekijk dan hier de volledige webinar.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht