CurieuzeNeuzen: IoT voor het klimaat

14.12.2021

Het CurieuzeNeuzen in de Tuin-project van de Universiteit Antwerpen is achter de rug. Of toch niet? De onderzoekers plannen een vervolg aan hun speurtocht naar de klimatologische omstandigheden in Vlaamse tuinen. Ze rekenen daarvoor opnieuw op het Narrowband IoT-netwerk van Orange Belgium.

Hoe heet of droog is het in Vlaamse tuinen, parken en op speelterreinen? Op die vraag zocht het grote wetenschappelijke burgeronderzoek CurieuzeNeuzen in de Tuin vorig jaar een antwoord. Initiatiefnemer Universiteit Antwerpen werkte voor het technologische aspect samen met Orange. Tussen april en oktober 2021 plaatsten vijfduizend ‘curieuze’ burgers een gazondolk in hun tuin, elk voorzien van slimme sensoren. Dankzij het Narrowband IoT-netwerk (NB-IoT) van Orange Belgium verzamelden de sensoren dagelijks unieke informatie over vochtigheid en temperatuurverschillen tussen tuinen: met data van nachten met vrieskou in april tot inzichten in stedelijke hitte-eilanden in de zomer. Dankzij het Orange-netwerk waren alle dolken ook onderling met elkaar verbonden. 

 

Uniek inzicht

De natste zomer van de voorbije twee eeuwen betekende een onverhoopte meevaller voor het onderzoek. De gazondolken vulden meteen een zwart gat in onze kennis: hoe kunnen tuinen werken als sponzen en zo extreme regenval bufferen? Toch is er nog meer informatie nodig om het onderzoek over hitte en droogte écht waar te maken. De onderzoekers zijn nieuwsgierig naar de interactie tussen droogte en hitte. Daarom wordt het burgeronderzoek met de gazondolken met een jaar verlengd. Als we een drogere en hetere zomer krijgen, zullen onderzoekers ook data kunnen vergelijken: hoe ervaren tuinen een warme dag in een nat jaar versus een warme dag in een droog jaar? Om die data te verkrijgen, zullen ongeveer duizend deelnemers opnieuw meedoen aan het klimaatonderzoek in hun tuin.

 

Software-update

Het grootschalige opzet van de metingen geeft Orange Belgium zelf ook een uniek inzicht in het gedrag van de sensoren op zijn NB-IoT-netwerk in verschillende omgevingen, zowel op het uitgestrekte platteland als in ingesloten stadstuintjes. Na de detailanalyse van de eerste onderzoeksronde voerden de Orange-ingenieurs een software-update door voor een betere datatransmissie van de sensoren. De deelnemers kregen vervolgens een bijgewerkte dolk terug. Orange zal nu opnieuw zijn NB-IoT-netwerk inzetten voor het project en voortbouwen op ervaring en de kennis die de telecomgroep al uit de sensoren heeft gehaald. 

De verwachting is dat het aantal IoT-toepassingen de volgende jaren nog explosief zal groeien. CurieuzeNeuzen in de Tuin en Orange Belgium zijn in dat opzicht innovatieve voorlopers. Ze tonen aan hoe data verzamelen op basis van IoT wetenschappers kan helpen bij het onderzoek naar ecosystemen en klimaatverandering.

 

Informeer u over de mogelijkheden van IoT.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht