Cybersecurity op de werf: bent u er klaar voor?

31.08.2021

Ook bouwbedrijven ontsnappen er niet langer aan: de dreigende cybercriminaliteit. Wat zijn de toenemende gevaren en hoe kan u zich er het best tegen wapenen? Wij vertellen het u graag op woensdag 27 oktober tijdens de Digital Construction Day 2021 in Brussel.

Van tablets om bouwplannen op te bekijken tot drones met een camera voor visuele inspectie: ook op bouwwerven valt digitale technologie niet langer weg te denken. En daar is meer dan één goede reden voor. Zo maakt digitalisering het mogelijk om processen te optimaliseren, materiaal en mensen efficiënter in te zetten en zo uiteindelijk ook de kosten te drukken. Maar het laat ook toe om de werf zelf beter te bewaken en in het algemeen de veiligheid op bouwwerven te verhogen.

 

Data-explosie

“Zoals in andere sectoren, gaat ook in de bouw de digitaliseringsgolf onvermijdelijk gepaard met een snelle en exponentiële toename van de hoeveelheid data die gecreëerd, geconsulteerd of gewijzigd worden”, vertelt Bruno Favarger, Product Manager Cybersecurity bij Orange. “Digitale bouwplannen en -modellen, tekeningen en documenten, maar ook persoonlijke gegevens worden continu verwerkt, opgeslagen en gedeeld. Processen in de bouw zijn in toenemende mate ook gebaseerd op softwaresystemen. En ze zijn afhankelijk van diezelfde systemen om snelle communicatie en controleerbare gegevens te garanderen. In zo’n omgeving kunnen storingen en datalekken vanzelfsprekend grote gevolgen hebben. Het is daarom noodzakelijk om te zorgen voor een aangepaste strategie om de veiligheid van uw data te verzekeren – en daarmee indirect ook de veiligheid van uw werven en uw werknemers op die werven.”

 

Veiligheid voorop

“Elk bouwbedrijf moet de specifieke risico's in kaart brengen om een relevante veiligheidsstrategie te kunnen ontwerpen”, benadrukt Bruno Favarger. “Men moet met specifieke kenmerken rekening houden, zoals het systeem dat onderaannemers gebruiken, het personeelsverloop, het aantal terminals op een site of de fysieke veiligheid van het personeel. In een mobiele omgeving zoals de bouw gaat veiligheid hand in hand met de digitalisering van processen.” 

“Naarmate de bouwindustrie nieuwe digitale technologieën inzet op haar weg naar modernisering, verandert ook het cyberbeveiligingslandschap. En dikwijls sneller dan verwacht”, waarschuwt de expert in cybersecurity. “Om ook op dat vlak voorop te blijven, is een flexibele veiligheidsaanpak onontbeerlijk. Dit betekent dat uw beveiligingsstrategie zich moet aanpassen aan de evoluties in uw omgeving en de dreiging door regelmatige evaluaties moet worden opgevolgd.” 

 

Digital Construction Day

Graag meer informatie over een dergelijke aanpak? Op woensdag 27 oktober 2021 organiseerde de Confederatie Bouw samen met de Cluster Digital Construction van het WTCB de eerste editie van de Digital Construction Day in het BEL in Brussel. Bruno Favarger was een van de afsluitende sprekers op dit evenement, die zich richt op digitale voorlopers in de bouw. Hij ging specifiek op in het belang van cybersecurity op bouwwerven.

Meer weten over de meerwaarde van digitalisering voor de bouwsector? Herbekijk de webinar die we samen met Confederatie Bouw organiseerden.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht