De digitale kloof als springplank naar een job

19.07.2022

BeCode en het Orange Digital Center bewijzen dat een opleiding wel degelijk het verschil kan maken. 

Niet alle toekomstige Orange-experts weten nu al dat ze een gave hebben voor IT. Sterker nog, soms bestaat er een enorme kloof tussen hen en de digitale wereld. Toch zijn er opleidingen die iemands leven volledig kunnen veranderen. Omdat ze praktisch zijn. En leiden tot een job met een toekomst.

 

De digitale kloof dichten

Iedereen toegang geven tot de digitale wereld is voor een telecomoperator een maatschappelijke missie. Digitale inclusie zit dan ook in het DNA van Orange Belgium. We vinden bovendien dat ondernemers altijd een duwtje in de rug verdienen. Daarom stomen we kleine en grote ondernemingen – gevestigde namen of start-ups – klaar voor de uitdagingen van een wereld die aan een sneltempo evolueert.
Dankzij nieuwe technologieën – zoals 5G, artificiële intelligentie, IoT en cybersecurity – kunnen bedrijven efficiënter, performanter en toekomstbestendiger worden. Of ondernemingen overleven, hangt af van hun wendbaarheid en hun bereidheid om die innovatieve technologieën te omarmen.

Het enige probleem? Er zijn véél te weinig gekwalificeerde webontwikkelaars en data-analisten op de arbeidsmarkt. De oplossing: schoolverlaters of langdurig werklozen de kans geven om zich te re-integreren in de samenleving. Na een praktijkgerichte opleiding van 7 maanden en een stage van 2 maanden in een bedrijf – misschien wel het uwe? – hebben Big Data, artificiële intelligentie, cybersecurity en 5G-applicaties nog maar weinig geheimen voor hen. De opleidingen zijn dankzij de steun van Orange Belgium bovendien helemaal gratis.

 

Inclusieve opleidingen

Orange Belgium werkt nauw samen met twee centra die met hun inclusieve opleidingen de digitale kloof proberen te dichten. Het eerste is WeTechCare, dat zich tot het grote publiek richt met mini-opleidingsmodules en videoclips (123digit.be). Daarmee willen ze de deelnemers digitale basisvaardigheden bijbrengen: Itsme gebruiken, zelf hun belastingaangifte online invullen en indienen, een app installeren, facturen online betalen, cyberaanvallen herkennen...

Het tweede, BeCode, richt zich meer tot werkloze jongeren van 18 tot 35 jaar zonder informaticavoorkennis maar mét zin om er hun beroep van te maken. Een aanpak met toekomstvisie, want volgens de studie Be The Change van Agoria zullen er tegen 2030 zo'n 600.000 nieuwe beroepen moeten worden gecreëerd als ondernemers hun concurrentievermogen op peil willen houden. Om de trein niet te missen, zullen mensen die al aan het werk zijn of die op zoek zijn naar een job dus moeten worden opgeleid in digitale vaardigheden. Een voorbeeld: callcentermedewerkers moeten leren hoe ze de vragen van consumenten moeten beantwoorden via een chatbot in plaats van via de telefoon. 

 

Cocreatie

Orange Belgium wil tegen eind 2022 ruim 600 mensen hebben opgeleid, waarvan 350 via BeCode en 200 via FabLab. "Samen met BeCode werkten we aan de inhoud van hun opleidingen rond 5G en het IoT (Internet of Things)", vertelt Juliette Malherbe, projectleider van het ‘Orange Digital Center’ en Orange Fab Innovation Manager.

 

Het Orange Digital Center wil een volledig ecosysteem aanbieden:­­­­­­­­ deelnemers kunnen leren programmeren in de Digital Academy, kunnen daarna hun prototype uitwerken in het FabLab, hun eigen start-up oprichten met de hulp van Orange Fab en hun zaak doen groeien dankzij de financiering van Orange Ventures.

 

Juliette Malherbe

 

Volledig ecosysteem

"Het Orange Digital Center wil een volledig ecosysteem aanbieden:­­­­­­­­ deelnemers kunnen leren programmeren in de Digital Academy, kunnen daarna hun prototype uitwerken in het FabLab, hun eigen start-up oprichten met de hulp van Orange Fab en hun zaak doen groeien dankzij de financiering van Orange Ventures", licht Juliette Malherbe toe.

 

Naast Brussel hebben ook Antwerpen en Luik – steden waar BeCode gevestigd is – een 5G-Lab. Omdat beroepen onophoudelijk evolueren, overwegen we om ook opleidingen te organiseren voor onze bedrijfsklanten. Dankzij het Orange Digital Center kunnen hun werknemers hun kennis op peil houden en nieuwe digitale vaardigheden verwerven.

 

 

Digitale omscholing voor B2B

"Naast Brussel hebben ook Antwerpen en Luik – steden waar BeCode gevestigd is – een 5G-Lab. Omdat beroepen onophoudelijk evolueren, overwegen we om ook opleidingen te organiseren voor onze bedrijfsklanten. Dankzij het Orange Digital Center kunnen hun werknemers hun kennis op peil houden en nieuwe digitale vaardigheden verwerven.”

 

Orange Digital Center

Het opleidings- en begeleidingscenter Orange Digital Center bestaat uit 4 programma's:

  • Het Solidarity FabLab, dat in het teken staat van creatie en prototypes, geeft toegang tot digitale tools als 3D-printers, digitale borduurmachines, een IoT-atelier en lasercutters. Door dingen te creëren, raken de deelnemers vertrouwd met programmeren, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen en hun ideeën kunnen omzetten in prototypes. Een voorbeeld? Volledig zelf een CO2-meter maken met elektronische onderdelen: de simkaart verbinden met de moederkaart, de sensoren instellen, de kast van de meter maken met een 3D-printer... .
     
  • De Digital Academy steunt op twee partnerships waaronder dat met BeCode dat de jongeren gedurende 7 maanden opleidt tot webdevelopers en data-analisten. Ze verwerven er vakkennis en menselijke vaardigheden en worden gecoacht om opnieuw een job te vinden of hun eigen bedrijf op te richten.
     
  • Orange Fab accelereert start-ups in België en Luxemburg. Al 5 jaar lang krijgen ieder jaar drie nieuwe start-ups ondersteuning van en toegang tot het netwerk van Orange voor de commercialisering van hun producten.
     
  • Het investeringsfonds Orange Ventures.

 

Het is onze missie om mensen die ver van de arbeidsmarkt staan te helpen om de beste webontwikkelaars te worden. De huidige krapte op de arbeidsmarkt motiveert werkgevers meer dan ooit om te kiezen voor een aanwervingsstrategie waarin diversiteit en vaardigheden vooropstaan, in plaats van diploma's. Bovendien bieden die groeiberoepen interessante en goed betaalde toekomstmogelijkheden. Wij zien het gebrek aan digitale vaardigheden als een springplank naar een inclusiever personeelsbestand.

 

Frédéric De Cooman, COO van BeCode

 

Becode

Frédéric De Cooman, COO van BeCode: "Het is onze missie om mensen die ver van de arbeidsmarkt staan te helpen om de beste webontwikkelaars te worden. De huidige krapte op de arbeidsmarkt motiveert werkgevers meer dan ooit om te kiezen voor een aanwervingsstrategie waarin diversiteit en vaardigheden vooropstaan, in plaats van diploma's. Bovendien bieden die groeiberoepen interessante en goed betaalde toekomstmogelijkheden. Wij zien het gebrek aan digitale vaardigheden als een springplank naar een inclusiever personeelsbestand.

 

 

Bied stageplaatsen aan en vind meteen uw IT-specialist van morgen.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht