De NIS-richtlijn rond cybersecurity nu ook verplicht in België: bent u klaar?

28.10.2019

CCB, CSIRT, BELAC … Allemaal onderdelen van de Europese NIS-richtlijn die binnenkort ook in België van kracht gaat. Hoort u het in Keulen donderen of bezorgt dit u slapeloze nachten? Tijd om na te gaan of uw onderneming onder deze richtlijn valt. 

Wat omvat de NIS-richtlijn?

Met de NIS-richtlijn wil de Europese Unie netwerk- en informatiesystemen beter beschermen tegen malware en toenemende cyberaanvallen. De richtlijn is vooral bedoeld voor aanbieders van essentiële diensten (AED): energie, vervoer, financiën, gezondheidszorg, watervoorziening en digitale infrastructuur. Ook leveranciers van digitale diensten zoals onlinemarktplaatsen en -zoekmachines, en cloudservices vallen onder de NIS-richtlijn.

 

Valt mijn bedrijf onder de wetgeving?

Is uw bedrijf actief in bovenvermelde of aanverwante sectoren? Dan is de nieuwe wet wellicht van toepassing op uw onderneming. Op 3 november 2019 zullen de bevoegde autoriteiten u daarover vertrouwelijk informeren. U hebt dan 12 maanden de tijd om een gedetailleerd plan op te stellen voor uw cyberveiligheidsstrategie. Na dat jaar krijgt u nog eens 12 maanden tijd om uw plan te implementeren.

 

Hoe kan Orange mij helpen?

Als specialist in communicatienetwerken heeft Orange alle kennis om uw onderneming in regel te stellen met de NIS-richtlijn. We werken een plan uit voor uw bedrijf, met respect voor deadlines en uw budget. Onze experts adviseren u over de materie en ontwikkelen oplossingen op maat die naadloos aansluiten bij al uw cyber security-behoeften.

 

Wat als mijn bedrijf niet onder de richtlijn valt?

Cybersecurity belangt iedereen aan. Zelfs als de richtlijn niet rechtstreeks op u van toepassing is, kunnen de vereisten ook voor uw bedrijf een goede gids zijn. Zo beschermt u uw systemen optimaal tegen hackers, die de werking van uw bedrijf én uw reputatie flink kunnen beschadigen.

 

Overtuigd? Neem snel contact op met uw accountmanager en ontdek alles over de diensten van onze experts.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.