Wordt uw smartphone aangevallen door malware?

07.10.2019

We gebruiken onze mobiele toestellen steeds vaker om te werken, te mailen of te bankieren. Cybercriminelen richten zich daarom steeds vaker op mobiele toestellen. Hoe weet u of uw smartphone aangetast is door malware? En hoe kunt u dit voorkomen?

Kwaadaardige software, de zogenaamde malware, op een smartphone detecteren is niet altijd makkelijk. Wees op uw hoede als u volgende signalen opvangt!


De batterij loopt sneller leeg dan normaal

Cybercriminelen gebruiken de energie van uw toestel om het toestel te onderzoeken en gegevens door te sturen naar een externe – criminele - server.

 

Uw smartphone werkt trager of niet zoals het hoort

Gedragen sommige toepassingen zich wat vreemd? Loopt uw smartphone of tablet soms vast, of heb je het gevoel alles trager verloopt? Ga zeker op zoek naar de achterliggende oorzaak, dit kan het gevolg van malware zijn.

 

Uw dataverbruik piekt onverwachts

Volg het datagebruik van uw mobiel toestel nauwkeurig op. Is er uitzonderlijk veel verkeer? Dit kan erop wijzen dat malware op de achtergrond allerlei taken uitvoert.

 

U krijgt vreemde oproepen en sms’jes 

Kijk regelmatig uw lijst van uitgaande oproepen en sms’jes na. Ziet u onbekende oproepnummers? Of ontdekt u op uw factuur kosten die u niet kunt verklaren? Wees alert: mogelijk zijn dit ‘premium dialers’, oproepnummers waarvoor u bij gebruik een deel betaalt aan de serviceprovider.

Malware zorgt er voor dat uw mobiel toestel zonder dat u het weet een criminele premium dialer belt of sms’t waardoor een deel van de kosten rechtstreeks naar de bankrekening van de cybercriminelen gaat.

 

Pop-ups blijven verschijnen

Pop-ups die blijven verschijnen, kunnen een teken zijn van malware. Vaak is het voldoende om de app waarbinnen u werkt te sluiten.

 

Wapen u tegen inbraak

Preventie tegen cyberaanvallen is van cruciaal belang. Bewust worden van het gevaar is hierin een belangrijke factor, aangezien de gebruiker één van de zwakste schakels is. 

  • Kies in de instellingen van uw browser voor een sterke beveiliging.
  • Denk even na alvorens te klikken op een URL: ziet u geen vreemde tekens?
  • Download nooit onbekende files of apps. 
  • Vermijd het gebruik van ongekende of publieke wifinetwerken.
  • Houd de software van uw smartphone en uw apps up-to-date en installeer een beveiligingsapp.

 

Vrees je dat je mobiel toestel toch besmet is? Contacteer snel de verantwoordelijke voor mobiele toestellen in het bedrijf waar u werkt. Dankzij de Lookout-app en geavanceerde oplossingen voor de bescherming van uw mobiele vloot helpt ook Orange u en uw bedrijf te beschermen. 

 

Beveilig uw smartphonevloot in 2 stappen dankzij Orange

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht