Einde van 3G: heeft dit impact op mijn bedrijf?

15.06.2023

Vanaf volgend jaar bouwt Orange het 3G-netwerk in België geleidelijk af. Door de capaciteit die zo vrijkomt, kunnen we de mogelijkheden van 4G en 5G beter benutten. Het resultaat? Een sneller netwerk, betere telefonie en een meer betrouwbare verbinding.

Waarvoor wordt het 3G-netwerk nu nog gebruikt?

De innovaties op het gebied van mobiele telefonie zijn al lang niet meer op twee handen te tellen. Momenteel zijn het vooral de 5G-toepassingen die nieuwe mogelijkheden creëren. Dat ook bedrijven die voortdurende verbetering op prijs stellen, wordt al snel duidelijk als we naar de opvallendste evolutie van de laatste jaren kijken. Zo zien we dat er onder onze klanten steeds minder gebruikers met een 3G-toestel zijn. Ook het huidige volume aan spraakoproepen en dataverkeer op ons 3G-netwerk is nog maar een fractie van wat het ooit was.

Die onderbenutting van het 3G-netwerk is een wereldwijde trend. Dat verklaart meteen waarom mobiele operatoren in België en Europa, maar evengoed in Azië, hun 3G-netwerken stelselmatig aan het afbouwen zijn. In de Verenigde Staten is het gebruik van 3G sinds vorige zomer zelfs al helemaal stopgezet.

 

Wat doet Orange?

Ook Orange neemt stilaan afscheid van 3G. Door af te stappen van 3G komt er heel wat netwerkcapaciteit vrij. Die zal ingezet worden om meer geavanceerde technologieën rond 4G en 5G verder te ontwikkelen. Naast een snellere verbinding, een kwalitatievere telefonie en een meer betrouwbare connectiviteit brengen deze netwerken ook heel wat extra mogelijkheden voor uw bedrijf met zich mee.

 

Wat betekent de afbouw van 3G voor uw bedrijf?

Hoogstwaarschijnlijk zullen u en uw medewerkers niets van de afschakeling merken, omdat de meeste toestellen al compatibel zijn met 4G en 5G. Beschikt u toch nog over een ouder toestel? Dan schakelt het toestel automatisch over op het 2G-netwerk dat zeker nog tot 2028 in gebruik blijft. Zo blijven u en uw medewerkers zelfs met een ouder 3G-toestel steeds perfect bereikbaar.

Gebruikt u vaak het mobiele netwerk om te werken? Dan kan het wel aangewezen zijn om over te stappen op een 4G- of 5G-toestel. Bij 2G liggen de surfsnelheden nu eenmaal een pak lager, wat de productiviteit niet altijd ten goede komt.

Ook als u verder gebruik wilt maken van IoT-toepassingen die nog verbonden zijn met het 3G-netwerk, zouden we u aanraden om te migreren naar de snellere 4G- of 5G-variant, en zeker als die toepassingen veel data moeten verwerken.

 

Wanneer wordt 3G afgebouwd?

Voor die migratie hebt u nog wel even de tijd: de afbouw van ons 3G-netwerk in België begint niet voor januari 2024. De stopzetting zal bovendien in fasen gebeuren, regio per regio, tot 3G in de loop van 2025 volledig wordt afgeschakeld.

In afwachting van een eventuele migratie volstaat het dat u de netwerkcompatibiliteit van uw mobiele toestellen even controleert.

 

Meer informatie over de stopzetting van 3G vindt u op onze website. Hebt u hierover nog verdere vragen? Uw accountmanager beantwoordt ze graag!

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht