Hoe kiest u de juiste IoT-oplossing voor uw bedrijf?

18.05.2022

Het Internet of Things heeft talloze toepassingen in verschillende industrieën. IoT kan ook úw bedrijf efficiënter en ecologischer maken. En u flink wat kosten doen besparen. Maar hoe kiest u de juiste IoT-oplossing, aangepast aan uw bedrijfsnoden?

Het aantal mobiele IoT-verbindingen zal volgens het Ericsson Mobility Report van november 2021 jaarlijks met 13 % groeien tot 2027. Het Internet of Things heeft dan ook talloze toepassingen om de businesswaarde van bedrijven in verschillende industrieën te vergroten.

 

Casestudy: IoT bespaart kosten in de transportsector

Een van de industrieën die heel wat voordeel kan halen uit IoT, is transport en logistiek. Denk maar aan het monitoren van trucks en trailers, rijhulpsystemen en het volgen van goederen. Managementadviesbureau Arthur D. Little verwacht dat het aantal IoT-verbindingen in de transportsector tot 2030 jaarlijks met 11 % zal toenemen.

ZF Transics heeft met de ondersteuning van Orange Belgium en Ericsson een IoT-oplossing uitgewerkt om een vloot van vrachtwagens efficiënter, veiliger en ecologischer te beheren. Dat verbetert niet alleen de klantenervaring, maar drukt ook de kosten aanzienlijk.

 

Toepassing 1: voorspellende monitoring

Een typisch Europees transportbedrijf heeft een vloot van 50 vrachtwagens en 100 chauffeurs. Door het monitoren van zijn trucks en trailers kan zo'n bedrijf jaarlijks 613.000 euro besparen, of 4,3 % van zijn totale kosten. Door voortdurend de motor, bandenspanning, temperatuur en andere parameters te meten, worden problemen immers sneller gedetecteerd. Er zijn zo minder ongeplande herstellingen nodig, vrachtwagens blijven minder vaak door problemen aan de kant staan en ze verbruiken bovendien minder brandstof door optimalisatie van bandenspanning en motor. Een bedrijf dat zijn trucks en trailers monitort, krijgt ook minder te maken met diefstal. Zo dalen de verzekeringspremies.

 

Toepassing 2: slimme rijhulpsystemen

Rijhulpsystemen zijn een andere IoT-toepassing voor transportbedrijven. Sensoren in een vrachtwagen sturen data over de rit via het mobiele netwerk naar een server. Die analyseert deze en geeft individuele feedback terug aan de chauffeur. Een typisch Europees transportbedrijf bespaart hiermee jaarlijks 263.000 euro, of 1,8 % van zijn totale kosten. Het gros daarvan is te danken aan verlaagde brandstofkosten door ecodriving. Maar ook de administratieve kosten en de verzekeringspremies dalen door de inzet van IoT.

 

Intensieve samenwerking

Orange, dat al sinds 2004 intensief samenwerkt met ZF Transics, voorziet voor deze oplossing enerzijds het beheerplatform voor de simkaarten en anderzijds wereldwijde connectiviteit via een netwerk van roamingpartners. Het gaat om een op maat gemaakte oplossing, in nauwe samenwerking met Ericsson. Wilt u meer weten over deze oplossing en over het potentieel van IoT voor de transportsector? Download dan de volledige casestudy.

 

Vier belangrijke vragen om zelf de juiste IoT-oplossing te kiezen

De transportsector is maar een van de vele sectoren waarin Internet of Things belangrijke bijdragen kan leveren. IoT kan ook in uw bedrijf heel wat kosten drukken. Het is daarbij belangrijk om de juiste IoT-oplossing te kiezen. Maar hoe maakt u die keuze? De volgende vier vragen helpen u om knopen door te hakken:

 

 1. Hoeveel data en simkaarten hebt u nodig?
  Het aantal simkaarten dat u nodig heeft, is een belangrijke factor. Maar ook het dataverbruik is van tel. Afhankelijk van de toepassing kan dat immers variëren van enkele MB’s tot wel honderden GB’s per maand.
   
 2. Hoe flexibel moet uw operator zijn?
  Hebt u alleen nationale of ook wereldwijde connectiviteit nodig? Voor het laatste kiest u het best voor een operator met een uitgebreid netwerk van roamingpartners. Wilt u van telecomoperator kunnen veranderen zonder in al uw IoT-apparaten de simkaart te moeten vervangen? In dat geval is eSIM een nuttige oplossing.
   
 3. Moeten uw simkaarten in extreme omstandigheden werken?
  De simkaarten die u nodig hebt, zijn afhankelijk van de omstandigheden. In een vliegtuig bijvoorbeeld moet een simkaart tegen extreem koude temperaturen kunnen, terwijl ze in andere toepassingen harde schokken moet kunnen verdragen. In het laatste geval is een simkaart betrouwbaarder als die tijdens de productie van het IoT-apparaat op de printplaat gesoldeerd wordt. En wilt u lang niet hoeven om te zien naar uw IoT-apparaat? Dan kiest u het best voor een simkaart met langere levensduur (meer dan 15 jaar).
   
 4. Hebt u een API of webportaal nodig voor het beheer?
  Het beheer van uw simkaarten, zoals kaarten bestellen en activeren, het dataverbruik realtime monitoren, en rapporten en facturen opvragen, kan op twee manieren. Ofwel doet u dat allemaal in een webportaal van de operator. Ofwel biedt de operator u een API (application programming interface) aan. Met API integreert u eenvoudig het beheer van uw simkaarten in uw eigen backend. Dit opent ook de deur naar automatisatie.

 

Orange biedt een breed gamma aan IoT-oplossingen aan: van kleinschalige tot allesomvattende platformen, van gestandaardiseerde diensten tot oplossingen op maat, zowel nationaal als wereldwijd.

 

Wilt u een IoT-project in uw bedrijf opstarten en zoekt u de juiste oplossing die aan uw bedrijfsnoden voldoet? Vul dan ons formulier in om uw project met ons te bespreken.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht