Innovatieve trends in de mobiele wereld

13.04.2017

Werner De Laet, directeur Innovatie bij Orange België, bezocht het Mobile World Congress en laat zijn licht schijnen over de evolutie van de mobiele wereld op middellange termijn.

5G en verder

Volgens Werner De Laet, directeur Innovatie bij Orange, is het Mobile World Congress in Barcelona niet langer een onderonsje voor zogenaamde techneuten. “Het gaat niet meer alleen over de gsm-industrie en -operatoren, maar over de vraag: '4G, 5G, mobiliteit, … wat kunnen we daarmee doen?' Het gaat veel verder dan de gsm en smartphone zoals we die nu kennen.”

'5G' is inderdaad een van de buzzwords van het moment. Maar de technologie en haar toepassingen zijn duidelijk nog in volle ontwikkeling. “Je ziet dat iedereen in dezelfde richting denkt en in sneltempo aan het ontwikkelen is, dus ik verwacht dat we over 2 jaar veel verder zullen staan wat 5G betreft”, zegt Werner De Laet.

 

Internet of Things

Op het vlak van IoT zijn de mogelijkheden oneindig. De groei van het Internet of Things zal echter afhangen van het aantal toepassingen met een reële meerwaarde voor de gebruiker en/of een Return on Investment voor het bedrijf. Werner De Laet: “Het zullen de gebruikers zijn die bepalen of een app de moeite waard is om voor te betalen. Een voorbeeld: als autobestuurder ben ik het beu om lange tijd naar een parkeerplaats te zoeken; ik wil gerust X euro betalen voor een abonnement dat mij een gereserveerde parkeerplaats garandeert telkens als ik er een nodig heb.”

Wat mobiele connectiveit betreft, ondersteunt Orange alle technologieën. Op dit moment rollen we LTE-M en Narrowband IoT uit.

 

Enkele highlights

Werner De Laet zag op het MWC enkele opmerkelijke premières. Zo was er de lancering van de Huawei P10-smartphone en natuurlijk de ‘herlancering’ van vintagetoestellen als de Nokia 3310 en sommige handsets van BlackBerry. Deze laatsten zijn vooral modetrends, die wat nostalgie in de sector willen brengen maar die niet aan de technologische evolutie bijdragen.

 

Werken aan de toekomst

Werner De Laet besluit: “Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de mobiele wereld van morgen. Alle ogen zijn gericht op de 5G-technologie, en vooral op de te verwachten toepassingen. Ook Artificiële Intelligentie (AI) staat hoog op de agenda. Uiteindelijk kom je als het om geavanceerde systemen gaat altijd terecht bij AI. Als je wil dat je systemen zelf kunnen reageren, vormt AI de motor van al je toepassingen.”

 

Lees alles over hoe 5G en het IoT het telecomlandschap fundamenteel zullen veranderen.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht