Orange geeft mee gestalte aan 5G en IoT

13.04.2017

5G en het Internet of Things zullen het mobiele landschap fundamenteel veranderen. Orange neemt het voortouw in de ontwikkeling van beide, in samenwerking met de netwerkindustrie, de onderzoekscentra en de universiteiten, zowel in België als internationaal.

5G, de nieuwe standaard

5G komt eraan, zoveel is zeker. Het telecommunicatielandschap gaat dan ook fundamenteel veranderen. 5G wordt de standaard waarop alle innovatieve technologie en toepassingen gebaseerd zijn. De hele industrie staat onder hoogspanning – van netwerkproducenten tot operatoren en IT-ontwikkelaars. En Orange neemt mee het voortouw op het gebied van technologische onderbouwing, internationale standaardisatie en de ontwikkeling van 5G-toepassingen. Orange heeft daarvoor een strategisch plan met een duidelijke doelstelling: de gebruikerservaring van zijn klanten substantieel verbeteren. 5G wordt heel veel sneller dan 4G, dat zeker. Maar 5G is meer dan dat. Veel meer …

 

Veel sneller

5G wordt bliksemsnel. Niet alleen gaat de downloadsnelheid drastisch omhoog, het downloaden zal ook veel sneller starten. Concreet: films, megazware bestanden en andere bedrijfsdata zullen in een oogwenk op je smartphone staan. Met de ultrahoge snelheden komen futuristische toepassingen zoals virtuele realiteit en ‘verhoogde’ realiteit werkelijk binnen bereik en voor businessgebruikers gaat een heel nieuwe wereld open. Maar er is meer …

 

Internet of Things

In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zal 5G het 4G-platform niet geheel vervangen, maar wel aanvullen, samen met andere innovatieve technologieën. Dit alles zal convergeren in een toegangspoort tot het Internet of Things: van kritieke toepassingen zoals zelfrijdende auto’s, e-health, bediening van robots en andere installaties vanop afstand, tot zeer veilige, duurzame en energiezuinige toepassingen voor monitoring van openbare of bedrijfsprocessen en installaties (‘slimme’ watermeters, pijpleidingen en dergelijke).

 

Wat doet Orange België?

Orange België engageert zich – met steun van de Europese Unie – in diverse 5G- en IoT-ontwikkelingsprojecten, in samenwerking met onder meer Imec en verschillende Vlaamse universiteiten, zoals de UAntwerpen, de UHasselt en de VUB. Zo werken we bij Orange mee aan het ambitieuze project om van Antwerpen het grootste IoT-project van Europa te maken. We zullen er bijvoorbeeld de nieuwe NarrowBand IoT-technologie uittesten. Die maakt communicatie van kleine hoeveelheden data op moeilijk te bereiken plaatsen mogelijk. Orange is ook een partner in het dronesproject waarmee de veiligheid in en om de Antwerpse haven door middel van onder meer sensoren wordt verzekerd. En ook in Wallonië werkt Orange samen met de overheid aan de mobiele toekomst, met name in het kader van het project Digital Wallonia. Ter voorbereiding van IoT heeft de Orange-groep beslist om dit jaar LTE-M (een soort voorloper van 5G) uit te rollen over zijn mobiele netwerken, te beginnen met België en Spanje.

 

Interesse in de toepassingen van het IoT? Kanaal Z blikte een aantal niet te missen reportages in over de voordelen van het IoT en concrete toepassingen er van; van drones over zorgbijstand tot smart cities.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.