Neem een 'green attitude' aan met Orange

03.02.2020

Het was een hot topic in 2019 en dat zal in 2020 niet anders zijn: hoe pakken we de wereldwijde klimaatuitdagingen aan door onze levensstijl bij te sturen en verantwoorder te consumeren? Wij geven u 20 tips zodat u zich in 2020 van uw groenste kant kan laten zien.

Op het werk

1. Een makkie om te beginnen: drink uit een mok of drinkfles. Bent u iemand die de hele dag door koffie drinkt? Reken dan even uit hoeveel plastic bekertjes u per maand in de vuilnisbak gooit... Breng liever uw mooiste mok mee en spoel ze uit voor u naar huis vertrekt. Idem voor water. Extra tip: motiveer uw werknemers/collega's met een wedstrijdje 'wie heeft de leukste tas?'.

2. We zijn ervan overtuigd dat u het al doet, maar het kan nooit kwaad om u er toch nog eens aan te herinneren: druk enkel af wat écht nodig is. Voor u op Afdrukken klikt, moet u zich de vraag stellen of u het document niet beter gewoon per e-mail verzendt. De helft van alle computeruitdraaien belandt in de prullenmand. Geef de voorkeur aan elektronische facturen.

3. Digitale vervuiling mag dan wel onzichtbaar zijn, het blijft vervuiling. En vervuiling is nooit goed. Kuis regelmatig uw mailbox op (30 e-mails verbruiken evenveel energie als een lamp die 24 uur brandt) en probeer erop te letten dat u geen te zware bijlagen verzendt (hoe zwaarder een e-mail, hoe vervuilender). Gebruik liever oplossingen als WeTransfer of een gedeelde server.

4. Neem uw HR-afdeling mee op sleeptouw en vraag ze om te investeren in afvalbakken voor gescheiden afval, om infosessies te organiseren, om vegetarische/veganistische gerechten aan te bieden in de kantine enz.

5. Google is uw beste vriend. Maar hebt u al gehoord van Ecosia, de groene zoekmachine die per 45 zoekopdrachten een boom plant? De teller staat intussen op meer dan 81.000.000 geplante bomen. Niet slecht, toch?

6. Kies om 1 of 2 dagen per week thuis te werken. Probeer om indien mogelijk videoconferenties te organiseren met uw bezoekers. Zo hoeft niemand zich onnodig met de auto te verplaatsen.

7. En tot slot, schakel uw computer uit - of zet hem tenminste op stand-by - en doof de lichten - als dat nog niet automatisch gebeurt - aan het einde van elke werkdag.

Onderweg

8. Als werkgever kan u uw werknemers een vervoermiddel aanbieden. Stel een duurzaam transportmiddel voor: een elektrische auto of, beter nog, een e-bike of elektrische step.
Extra tip: besticker ze met het logo van uw bedrijf. Dat is gratis reclame!

9. Moedig uw werknemers aan om te carpoolen. En waarom niet? Voorzie een tool op het intranet waar chauffeurs de lege plaatsen in hun auto aanbieden aan collega's die dezelfde richting uit moeten.

10. Reist u maandelijks meermaals naar het buitenland om er een congres bij te wonen of een klant te bezoeken? Laat het vliegtuig voor wat het is en neem de trein. Wanneer u van Brussel naar Parijs spoort, doet u er misschien iets langer over dan met het vliegtuig (90 vs. 55 min), maar uw CO2-uitstoot zal amper 2,6 kg bedragen (tegenover 32 kg met het vliegtuig en 40 kg met de auto).

Thuis

11. Recycleer uw afgedankte apparaten: uw oude smartphones uiteraard, maar evengoed uw oude elektrische huishoudtoestellen. Zowat overal in België vindt u Repair Cafés waar vrijwilligers uw kapotte apparaten repareren. Of schenk ze aan een kringloopwinkel. En de apparaten die u niet meer aan de praat krijgt? Die brengt u naar een inzamelpunt :-)

12. Maak er een gewoonte van het licht te doven telkens als u een kamer verlaat. En als u langere tijd van huis bent, denk er dan aan om uw apparaten van het stroomnet los te koppelen. De stand-bymodus verbruikt meer dan u zou denken.

13. Tweedehandswinkels zijn ook populair voor wie van oude kleren af wil. Vindt u het tijd voor een nieuwe garderobe of hebt u de moed gevonden om afscheid te nemen van de kledij die u in geen eeuw gedragen heeft? Tweedehandswinkels en -sites zijn er in overvloed. U zal versteld staan van welke koopjes u er kan doen.

14. Bent u een boekenwurm? Zoek uit of er ergens een bibliotheek is in de buurt van uw werk of vlak bij u thuis. Naast de groene kant van de zaak, is het ook een goedkopere oplossing dan uw boeken nieuw te kopen.

15. Denk na over wat u eet. Flexitarisme is het afgelopen jaar heel populair geworden. En heeft u één goede reden om met het gezin niet één dag per week vegetarisch te eten?

16. Over eten gesproken, gebruik stoffen zakken om uw boodschappen te vervoeren en bokalen voor producten die in bulk verkocht worden. In bepaalde winkels kunt u ook het kasticket weigeren en het via e-mail toegestuurd krijgen, bijvoorbeeld.

17. Het is winter en u hebt het frisjes? Trek een dikke trui aan en zet de verwarming een graad of twee lager. Bovendien, geef toe: helemaal in een bolletje opgerold onder een deken, hoe zalig is dat?!

18. Kleef tot slot een sticker met 'Geen reclamedrukwerk' op uw brievenbus. Zo krijgt u geen ongewenste reclame en folders meer in de bus... en hoeft u minder vaak het papier buiten te zetten.
Maar, dan zal u ook de folders van Orange met onze nieuwste deals niet meer ontvangen... U weze gewaarschuwd :-)

Ecologische apps

19. Too Good Too Go : volgens hun website gooien we jaarlijks 3,5 miljoen ton eten weg in België. Om die verspilling tegen te gaan en bij te dragen tot een meer ethische consumptie, verkopen ze de producten die lokale handelaars niet verkocht kregen. Het volstaat om uw pakje te reserveren in de app en het op het afgesproken uur te gaan afhalen.

20. Mogen we zeker niet vergeten: Vinted, de app waarmee u oude kleren kan kopen en verkopen. Een fantastische oplossing om minder uit te geven... zelfs voor de zwaarste shopaholics.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Bent u al business klant bij Orange?