Uw bedrijf groen en gezond, dankzij IoT

19.02.2019

We geven met drie voorbeelden aan hoe Internet of Things bedrijven kan helpen om niet alleen efficiënter, maar ook groener te werken. Of hoe het besparen van tijd en geld snel gelijk kan staan met het besparen van energie.

1. Smart metering: meten is energie besparen

Dankzij IoT maakt u gebruik van slimme meters of ‘smart metering’. Met behulp van sensoren en het mobiele netwerk kan u namelijk allerhande gegevens verzamelen zoals temperatuur, energieverbruik, luchtkwaliteit en de aanwezigheid van personen in een bedrijfsgebouw. “Smart metering blijkt in ons land een van de meest gebruikte IoT-toepassingen te zijn, zeker voor instapprojecten”, beaamt Gert Pauwels, sales en marketing manager voor IoT/M2M bij Orange België en Luxemburg.

Meten is weten en bovendien heeft smart metering vaak voordelen voor diverse partijen. Een fabrikant van ventilatie- of verwarmingssystemen kan bijvoorbeeld op afstand het gebruik van een installatie in huis opvolgen. Dankzij de beschikbare gegevens kan hij zijn systeem dan verder optimaliseren. De gebruiker geniet op zijn beurt van een systeem dat optimaal wordt afgestemd en dus (energie)efficiënt is.

 

2. Deeleconomie: zicht op beschikbaarheid en onderhoud

Ook in de opkomende deeleconomie speelt IoT een belangrijke rol. Een mooi voorbeeld hiervan is een dienst als smartbikes. Hierbij krijgen gebruikers door de IoT-sensoren in de fietsen op hun smartphone zicht op de beschikbaarheid en het gebruik ervan. Maar ook de initiatiefnemers plukken hier de voordelen van, want door monitoring van het gebruik weet de uitbater tijdig wanneer het tijd is voor het onderhoud van elke fiets. 

 

3. Wearables en smartphones: gezondheid en work-life balance

IoT speelt ook een steeds grotere rol in ons persoonlijk leven. Draadloze apparaten registreren allerlei informatie voor (en over) u. Ze sturen onder meer meldingen als er iets ongewoons is met uw hartslag, bloeddruk of temperatuur. Een relatief nieuwe categorie van wearables omvat alle apparaten die op het lichaam gedragen kunnen worden. Denk hierbij onder meer aan activity trackers, zoals sporthorloges, of smartwatches.  

Deze wearables zijn al lang niet meer louter bedoeld voor fitnessfanaten, maar zijn uitgegroeid tot een hulpmiddel voor een slimmer leven met een efficiënte tijdsindeling en energiebesparing. Ook smartphones bieden, dankzij IoT en artificiële intelligentie, dragen hiertoe bij. Ze geven informatie rond diverse parameters (denk maar aan suggesties voor vertrektijden rekening houdend met de verkeersdrukte en informatie over uw bewegingspatroon)en zijn dus  een ideale hulp voor uw work-life balance dus.

Veel van deze toepassingen vinden intussen hun ingang in het bedrijfsleven. Steeds meer organisaties zetten volop in op het principe van ‘gezonde/actieve medewerkers zijn betrokken medewerkers’ en nemen hier ook initiatieven voor.

 

Meer info over het Orange-aanbod rond Internet of Things

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht