Optimaal bereik ondanks strengere isolatienormen

How to include optimum coverage in the design

Door de strengere isolatienormen vanaf 1 januari 2018 geraakt het mobiel signaal moeilijker door de muren van nieuwe gebouwen. Orange ontwikkelde oplossingen om toch nog een optimale dekking binnenshuis te garanderen.


Vanaf 2018 vervangt het S-peil (schilpeil) het K-peil in Vlaanderen als indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarden van een nieuwbouwwoning. Tegelijk wordt de norm ook strenger: voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2018 moet elke nieuwbouw S-peil 31 halen en vanaf 1 januari 2021 S-peil 28. Door die steeds strengere bouwnormen op het vlak van isolatie zijn er vaak problemen om nog mobiel bereik te hebben in goed geïsoleerde gebouwen.

Meer isolatie betekent dikkere muren, waardoor het mobiele signaal verzwakt. Bovendien bevatten deze gebouwen ook stalen dakplaten en metalen coatings op zonwerende ramen of isolatiemateriaal. Al dat metaal reflecteert de radiosignalen van het mobiele netwerk. Kortom, door goede isolatie van een gebouw kunnen de bewoners moeilijker mobiel bellen en gebeld worden en ervaren ze problemen tijdens het mobiel surfen.

Gelukkig is het bereik in goed geïsoleerde gebouwen eenvoudig te verbeteren. Orange biedt daarvoor verschillende oplossingen aan, afhankelijk van de dekking en capaciteit die nodig zijn en de oppervlakte van het gebouw.

 

Network Extender

De Network Extender is een standaardoplossing die u op de vaste internetaansluiting van het gebouw aansluit. Het is een femtocell (een gsm-mast in het formaat van een kleine doos) die 3G- en 4G-dekking op één verdieping biedt in een gebied van 15 m rond de femtocell, tenminste als er geen beton of metaal in de weg staat.

 

Oplossingen op maat

Voor een grotere oppervlakte of een bedrijfsgebouw met meerdere verdiepingen analyseert Orange uw situatie en kiest dan de meest geschikte oplossing op maat van uw gebouw. De oplossing wordt gerealiseerd met meerdere femtocellen, meerdere antennes, een Base Transceiver Station of een repeater. Op die manier is het bereik zelfs in een gebouw van meer dan 2000 m² te verbeteren.

"Vandaag is het van belang dat bouwheren of aannemers het mobiele bereik al opnemen in het bouwontwerp van het kantoor of bedrijfsgebouw, met als doel een hoge bereikbaarheid te voorzien.", meent Vincent Desmarets, productmanager B2B bij Orange België. Hoe vroeger in het bouwproces u hiermee rekening houdt, hoe beter het mobiele bereik dat u binnen kan realiseren. Dat kan op de volgende manieren:

  • Plaats per verdieping een femtocell op een centrale plek.
  • Voorzie een ethernetpoort met RJ45-connector op de plaats van de femtocell.
  • Voorzie een stopcontact voor de voeding of voed de femtocell via Power-over-Ethernet (PoE).

 

Meer weten over onze oplossingen voor bouwprofessionals? Neem snel contact met ons op.

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.

Ontdek nog meer