Post-corona: hoe zien bedrijven de toekomst?

11.05.2020

Zullen de corona-maatregelen een blijvende impact op onze manier van werken hebben? Orange vroeg het aan de bedrijven zelf.

Op zoek naar het nieuwe normaal

Bedrijven herstarten, winkels openen hun deuren en scholen verwelkomen binnenkort weer de eerste leerlingen. Geleidelijk back to normal, lijkt het. Maar keren we terug naar onze oude gewoontes, of staan we op de rand van een nieuw normaal? Orange legde enkele stellingen over de toekomst voor aan Belgische bedrijven. 75 respondenten deelden hun verwachtingen op het gebied van HR, ICT, operations en IT-security.

 

Landschapsbureaus overleven de corona-crisis

Op HR-gebied wordt algemeen verwacht dat we na de crisis flexibeler zullen werken. 82 % van de respondenten verwacht flexibelere werkuren, 79 % verwacht meer thuiswerk. Die flexibiliteit zal zich wellicht wel beperken tot tijd en ruimte. Op het gebied van leidinggeven worden geen veranderingen verwacht. Telewerken en glijdende werkuren worden mogelijk de nieuwe standaard, zelfsturende teams niet.

In tegenstelling tot wat in de media beweerd wordt, zullen we onze kantoren in het post-corona-tijdperk niet omtoveren tot kleine, gesloten ruimtes. COVID-19 zal dus niet het einde van de landschapsbureaus inluiden.

 

Video meetings en webinars zijn here to stay

Online vergaderingen en webinars zijn de afgelopen weken heel snel ingeburgerd. Samenwerkingstools hebben een vaste plaats in onze manier van werken gekregen, en het ziet er niet naar uit dat bedrijven deze snel zullen afstaan. Zo denkt net geen 90 % van de respondenten in de toekomst meer gebruik te maken van samenwerkingssoftware zoals Microsoft Teams, Lifesize of Cisco Webex. Deze evolutie gaat hand in hand met het toegenomen gebruik van cloudapplicaties.

Ook op het gebied van hardware laten de veranderingen zich voelen: tijdens de corona-crisis konden heel wat werknemers gebruik maken van smartphones, laptops en tablets. Verwacht wordt dat heel wat bedrijven ook in de toekomst meer mobiele apparaten voor hun medewerkers zullen voorzien.

 

Online meetings worden de nieuwe zakenreizen

Op het vlak van Operations worden de grootste wijzigingen verwacht. Zo heeft onze rondvraag goed nieuws voor het klimaat: online meetings worden de nieuwe zakenreizen. Nu de praktijk heeft aangetoond dat er via video call heel wat mogelijkheden zijn, geven veel bedrijven aan dat ze hun beleid rond zakenreizen zullen herzien en het aantal buitenlandse trips zullen beperken.

De meeste bedrijven die tijdens de corona-crisis meer investeerden in een webshop, zullen dit ook na deze periode blijven doen. Op die manier geeft de corona-crisis de e-commerce ook op lange termijn een boost. Maar wie denkt dat bedrijven na deze pandemie meer zullen terugvallen op lokale partners en leveranciers: think again. Slechts iets meer dan de helft van de respondenten ziet zich in de toekomst meer lokaal samenwerken. ‘Buy local’ wordt misschien bij consumenten een hit, in de bedrijfswereld wordt het dat vrijwel zeker niet.

 

Cybercriminaliteit hoog op de IT-agenda

Op het gebied van IT-security zien bedrijven vooral in dat het belangrijk is hun medewerkers bewuster te leren omgaan met de gevaren van cybercriminaliteit. Ook de bescherming van mobiele toestellen tegen malware komt hoog op de agenda: driekwart van de respondenten zal hier meer op inzetten.

Opvallend is dat er weinig plannen zijn om in de toekomst te investeren in stabiele VPN-verbindingen. Dit kan verklaard worden door het feit dat veel bedrijven deze investeringen al tijdens deze corona-crisis gedaan hebben.

 

En u? Bent u klaar voor het nieuwe normaal waar telewerken, stabiele VPN en bescherming tegen cybercriminaliteit een belangrijke rol zullen spelen?

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht