Slimmere gebouwen dankzij Internet of Things

12.11.2020

Internet of Things was nog nooit zo toegankelijk. Met kant-en-klare IoT-oplossingen verzamelt u in realtime informatie van verschillende omgevingsparameters. Zo verbetert u niet enkel het comfort van de mensen in het gebouw, maar houdt u ook een oogje in het zeil op uw producten of diensten.

Smart Environment, een nieuwe IoT-dienst van Orange, is een gebruiksvriendelijke oplossing bedoeld voor onder meer lokale overheden en beheerders van gebouwen. Met de oplossing houden zij de vinger aan de pols inzake omgevingsparameters in gebouwen, zoals temperatuur, vochtigheidsgraad en CO2. Gebruikers automatiseren zelf metingen en verbeteren op die manier het comfort van de aanwezige personen. Maar ze controleren er bijvoorbeeld ook de opslagcondities in een magazijn mee en ontvangen waarschuwingen indien nodig.

 

Eenvoud en expertise

Smart Environment is een eenvoudige, kant-en-klare oplossing die inspeelt op concrete noden, namelijk het verbeteren van de operationele efficiëntie van een omgeving. De IoT-oplossing bevat zowel de sensor, de connectiviteit en applicatie als de nodige ondersteuning en kent een sterke beveiliging, gebaseerd op 3GPP-standaardconnectiviteit, NB-IoT/LTE-M en sim. 

 

Proactief

Het geheel is erg toegankelijk en laat organisaties in alle sectoren toe om in real time kritische informatie te verzamelen. Op die manier kunnen zij de besluitvorming over hun gebouwen of installaties proactief maken en vervelende situaties vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het doorbreken van de koelketen tijdens het transport, het monitoren van gevoelige producten in koelhuizen of aan het draaiende houden van bepaalde reserveonderdelen. 

 

Smart home, smart office

Naast een IoT-oplossing voor gebouwen werkt Orange als innovator in IoT ook aan een oplossing om zijn eigen omgeving te monitoren. Het gebruikt hiervoor de Minut Smart Home Sensor, die verkrijgbaar is in de Orange-winkels. De Minut-sensor is zeer betaalbaar voor de aangeboden kwaliteit en functies.

Orange integreerde zelf twaalf sensoren in zijn pilootproject rond ‘het nieuwe werken’. Dankzij de integratie van data in het zogenaamde Orange IoT-platform Live Objects, een IoT-dataplatform dat verschillende diensten aanbiedt, worden via dashboarding tools de verschillende parameters van een ruimte gemonitord, zoals beweging, geluidsniveau, temperatuur en vochtigheidsgraad. Zo werd achterhaald wat de favoriete kantoorplekken van de werknemers zijn en op welke tijdstippen die het meest worden bezocht. Dit alles met het oog op de optimalisatie van de werkplek.

Ook Airbnb zal de Minut-sensoren gebruiken om zijn dienstverlening te optimaliseren. Het bedrijf zal beroep doen op de sensoren om te bepalen wanneer gasten de locatie hebben verlaten, zodat het tijdig het schoonmaakteam kan optrommelen. De temperatuur- en vochtigheidsmetingen zorgen er dan weer voor dat waterlekken tijdig worden gedetecteerd en dat appartementen of woningen in de winter de juiste temperatuur aannemen. 

Dit toont aan dat de toepassingen in zeer uiteenlopende sectoren bruikbaar zijn. Orange blijft dan ook innoveren op vlak van IoT om dit voor ieder bedrijf toegankelijk te maken. 

 

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.