SD-WAN, de motor achter uw digitale transformatie

17.05.2024

Digitale transformatie is een prioriteit in elk bedrijf. Een statische netwerkconfiguratie is echter niet geschikt voor grote hoeveelheden data. Er is nood aan flexibiliteit, efficiëntie en veiligheid, en daar biedt SD-WAN het passende antwoord op.

De digitale wereld verandert razendsnel. Dat plaatst bedrijven telkens weer voor nieuwe uitdagingen rond connectiviteit en veiligheid. Om ondernemingen te helpen daarbij de juiste beslissingen te nemen, bouwt Orange Belgium zijn expertise als partner almaar verder uit. Door onze investeringen in gigabit-verbinding, fiber en 5G, bijvoorbeeld, maar evengoed via de overname van VOO en de strategische samenwerking met Wyre. Het maakt van Orange Belgium de partner met de snelste verbindingen en de hoogste dekking van het land.

Zo begeleiden we bedrijven die met almaar meer complexiteit moeten omgaan. Ze zien het aantal geconnecteerde toestellen en digitale applicaties voortdurend toenemen. Tegelijk verwachten medewerkers dat ze niet alleen op kantoor, maar ook thuis en onderweg toegang hebben tot applicaties en data. Om flexibiliteit te bieden, maar tegelijk ook het netwerkbeheer overzichtelijk en de beveiliging op het juiste niveau te houden, biedt SD-WAN een passende oplossing.

 

WAN versus SD-WAN

Een klassiek wide area network (WAN) is ontworpen om verschillende bedrijfslocaties en applicaties met elkaar te verbinden. Dat gebeurt traditioneel met WAN-routers op elk van die locaties. De toestellen bepalen de netwerkgrenzen en sturen het verkeer langs vaste routes naar de juiste bestemming. Nu het aantal verbindingstypes en de complexiteit van de bedrijfsnetwerken toenemen, vergroot de nood aan flexibiliteit. Een software-defined wide area network (SD-WAN) beheert het netwerk dan weer gedecentraliseerd. Het past de verschillende routes van de gegevensstromen aan, in functie van het realtime netwerkgebruik en de specifieke bedrijfsnoden.
 

Flexibiliteit en betrouwbaarheid

Eén van de grote voordelen van SD-WAN is de grote flexibiliteit. De digitale transformatie gaat gepaard met almaar meer eisen op het vlak van connectiviteit. Denk maar aan thuiswerk en het gebruik van cloudtoepassingen. SD-WAN maakt op de meest efficiënte manier gebruik van de beschikbare bandbreedte, ongeacht op welke locatie u zich bevindt en welke data u via een bepaalde applicatie verstuurt. Hierdoor verlaagt de vertraging op het netwerk (latency) en beschikt u altijd en overal over een performante netwerktoegang. U kan uw bedrijfsnetwerk bovendien te allen tijde op- en afschalen, in functie van de actuele en toekomstige ontwikkelingen binnen uw onderneming.

Door voor elke applicatie op elk moment de best beschikbare verbinding te voorzien, zorgt SD-WAN ook voor maximale betrouwbaarheid. De toepassingen die essentieel zijn voor uw bedrijf, krijgen hierbij prioriteit.

                                                                                  
Efficiëntie en veiligheid

SD-WAN zorgt ook voor meer kostenefficiëntie. Deze oplossing legt een softwarelaag boven uw bestaande routers en andere netwerkinfrastructuur, waardoor er geen bijkomende servers en hardware nodig zijn. SD-WAN kan daarenboven de netwerkexploitatiekosten van uw bedrijf verlagen door over te schakelen van dure MPLS-lijnen naar breedbandverbindingen.
Ook voor de beveiliging van uw netwerkinfrastructuur is SD-WAN een goed keuze, aangezien er in die software ook beveiligingsfunctionaliteiten ingebouwd zijn. Een andere optie is kiezen voor SASE (secure access service edge), dat beveiligingsfuncties en SD-WAN in een cloudoplossing combineert.

 

Hou hier rekening mee

Als u SD-WAN wilt implementeren, moet u wel met enkele zaken rekening houden. In de eerste plaats is er de aard van de gebruikte toepassingen. Gebruikt u een lokale server of bevindt het systeem zich in de cloud? Daarnaast is er de geografische spreiding van uw medewerkers en hun concrete behoefte aan netwerktoegang. Gebruiken ze een internetlijn, MPLS op kabel (HFC) of glasvezel? Wifi of 4G/5G? SD-WAN verzekert daarbij telkens naadloze connectiviteit, ook voor externe en bijkantoren. Maar het allerbelangrijkste is uiteraard de netwerkbeveiliging. Daarvoor biedt SD-WAN geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals versleuteling, detectie van bedreigingen en segmentatie.

 

Met de juiste partner

Dankzij SD-WAN kunnen bedrijven floreren in het digitale tijdperk. De flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging van SD-WAN laten organisaties toe om nieuwe mogelijkheden voor innovatie, samenwerking en groei te ontsluiten, terwijl ze tegelijk de complexiteit van hun moderne netwerkomgeving overwinnen.

 

 

Benieuwd hoe SD-WAN de netwerkinfrastructuur van uw organisatie kan verbeteren? Bespreek het met uw accountmanager.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht