AVR springt slim om met landbouwgrond dankzij IoT

26.11.2019

Koen Uytenhove is IoT-manager bij AVR, een producent van landbouwmachines voor het planten en rooien van aardappelen. We spreken met hem over het belang van Internet of Things voor zijn bedrijf en de landbouw in het algemeen.

“Sinds een jaar zetten wij meer en meer in op de digitalisering van onze landbouwmachines. Zo voorzien we onze machines van sensoren, die data capteren en doorsturen naar de cloudoplossing Azure IoT van Microsoft”, zo legt Koen Uytenhove uit.

Welke data registreren de sensoren op jullie machines?

“Enerzijds gaat het om data over het landbouwproces zelf, zoals het aantal aardappelen per vierkante meter bij het rooien. Ook de plantafstand tussen de aardappelen wordt in kaart gebracht. Anderzijds registreren we technische data over het functioneren van de machine, alsof je zelf in de machine zou zitten. Denk aan verbruik, druk of temperatuur. Verder kunnen alle software-updates nu ook vanop afstand gebeuren. Vroeger vertrokken onze machines en moest je de updates nadien doen. Vandaag gaat dat terwijl ze onderweg zijn.”

Wat is uw rol?

“Als IoT-manager leid ik het IoT-programma binnen AVR. Ik neem het project management voor mijn rekening, de technische uitvoering gebeurt door een ontwerpbureau. De CEO van AVR heeft mij aangeworven om dit project te coördineren.”

Hoe belangrijk is dit project voor AVR?

“Voor ons is het cruciaal. We leven in het tijdperk van precisielandbouw of smart farming. We moeten slimmer omspringen met de hectares landbouwgrond waarover we beschikken. Via steeds meer sensoren in onze machines zullen wij meer data registreren. We bezorgen deze gegevens aan de landbouwer, waardoor die beter geadviseerd kan worden. Onze klanten en de hele landbouwsector verwachten dat machines slimmer worden en wij komen aan die vraag tegemoet.” 

Hoe ziet u de toekomst?

“Vandaag kunnen we onze machines uitrusten met meer dan 100 verschillende sensoren. Die meten gegevens over het landbouwen zelf (rooitijd, opbrengstmeting …), maar ook over de meer technische aspecten van de landbouwmachines. In de toekomst willen we ook de bodem beter in kaart brengen. Een ander doel is het proactieve onderhouden van de machines, waarbij we preventief herstellingen kunnen doen. Daarnaast zijn een goede support en aanpassingen op afstand een belangrijke focus.”

Wat is de rol van Orange in dit verhaal?

“In elke nieuwe landbouwmachine van AVR zit een simkaart van Orange. Het voordeel van die samenwerking is dat we met Orange een mooie overeenkomst hebben kunnen sluiten over ons wereldwijde verbruik, gebaseerd op de gebruikte gigabytes. Een dergelijke globale oplossing is enkel mogelijk met een wereldspeler als Orange. Tegelijk kunnen we ook rekenen op de uitgebreide IoT-expertise van het Belgische Orange-team: er staat steeds een toegewijde Business Manager voor ons klaar.”
 

 

Ook benieuwd naar wat IoT voor uw bedrijf kan betekenen? Ontdek alle mogelijkheden. 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht