6 vragen over ons 5G-netwerk

Des appels vidéo sans décalage
10.03.2022

5G is de nieuwe netwerktechnologie die het 4G-netwerk opvolgt. Orange Belgium rolt 5G geleidelijk uit op verschillende locaties in België. Maar wat betekent dat nu precies? Wat zijn de voorwaarden? En wat zijn de voordelen voor u?

Tot voor kort was 5G vooral bekend van industriële toepassingen. Maar vanaf nu hebt ook u de mogelijkheid om het 5G-netwerk ontdekken. Benieuwd naar meer? Wij beantwoorden enkele van de meestgestelde vragen.

 

1. Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie van het mobiele netwerk en is de opvolger van het huidige 4G-netwerk. De verschillen? 5G heeft vooral een hogere snelheid en minder vertraging dan 4G. Maar 5G is ook energiezuiniger: 5G-antennes hebben betere energieprestaties en zijn daardoor beter voor het milieu.

 

2. Hoe werkt het 5G-netwerk van Orange?

Orange Belgium geeft industriële partners en innovatieve bedrijven al een tijdje de mogelijkheid om met 5G te experimenteren op een standalone netwerk. Dat type 5G-netwerk, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt in de 5G-labs in Antwerpen en Luik, heeft een eigen infrastructuur. Daardoor kan het volledige potentieel van 5G, waaronder network slicing, benut worden.

Orange stelt nu een ander type 5G-netwerk open voor postpaidklanten die daarvoor in aanmerking komen: een non-standalone netwerk. In tegenstelling tot de standalone variant, heeft dit type netwerk geen eigen infrastructuur, maar bouwt het verder op de bestaande 4G-infrastructuur. Het laat toe om met hogere snelheid en minder vertraging te surfen dan bij 4G.

In tussentijd werkt Orange ook aan de verdere uitbreiding van het standalone 5G-netwerk, zodat in de toekomst alle Orange-klanten kunnen gebruikmaken van het volledige potentieel van 5G.

 

3. Wanneer is 5G in België beschikbaar?

Sinds februari 2022 is de uitrol van het 5G-netwerk een feit. Orange Belgium rolt geleidelijk aan het 5G-netwerk uit op verschillende plaatsen in België. Dankzij onze tijdelijke licentie van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) kunnen onze klanten nu al de voordelen van 5G ontdekken, zelfs vooraleer de veiling van het 5G-spectrum plaatsvindt (juni 2022).

 

4. Waar is er 5G-dekking?

Orange Belgium activeert het 5G-netwerk geleidelijk aan op verschillende plaatsen in België. We starten in Vlaanderen, waar de emissienormen al werden aangepast om 5G te kunnen aanbieden. Antwerpen is het eerst aan de beurt, gevolgd door Gent, de kust, Brugge en Leuven. Zodra het BIPT het definitieve spectrum heeft toegewezen, volgt de rest van het land.

 

5. Waarom 5G?

Vergeleken met 4G levert 5G tot drie keer een hogere snelheid en een kleinere vertraging op. Concreet kan u sneller surfen met 5G op uw telefoon. Ook laden webpagina’s sneller, beginnen video's onmiddellijk af te spelen en downloadt u sneller grote bestanden. Videogesprekken met collega's, leveranciers of klanten zullen vlotter verlopen via het 5G-netwerk.

 

6. Wat zijn de voorwaarden voor 5G?

Vanaf februari 2022 geeft Orange Belgium zijn bedrijfsklanten met een Shape-abonnement met 4G de kans om zonder bijkomende kosten 5G te ontdekken. Om aan de slag te kunnen gaan met 5G, moet voldaan zijn aan volgende voorwaarden:

  • In uw regio is 5G-bereik
    Sinds eind februari 2022 is een groot deel van de stad Antwerpen voorzien van 5G. Geleidelijk aan zullen ook andere regio’s in België volgen.
  • Uw telefoon is compatibel met het 5G-netwerk van Orange
    Surfen op het 5G-netwerk is enkel mogelijk met telefoons die hiervoor geschikt zijn. Momenteel zijn onder andere de Samsung Galaxy S21 en enkele telefoons van Xiaomi klaar voor 5G. Zij zullen onmiddellijk of na een software-update (afhankelijk van het toestel) met het 5G-netwerk kunnen verbinden. Op onze website kan u controleren of uw telefoon in de lijst van compatibele 5G-telefoons staat.

 

 

Geïnteresseerd in de voordelen van 5G? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ons 5G-netwerk.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht