De slimme bouwwerf komt eraan

11.01.2018

Tegen 2020 behoort bijna de helft van de apparaten die online kunnen tot het Internet of Things (IoT). Ook in de bouwsector zien we steeds meer IoT-toepassingen opduiken. Voor welke toepassingen is het Internet of Things handig?


Tegen 2020 zullen volgens Cisco 46% van de apparaten die online kunnen, werken in een machine-to-machine (M2M) context. Dit Internet of Things (IoT) speelt een steeds belangrijkere rol, ook in de bouw. Zo blijkt uit een ledenenquête van de Confederatie Bouw van begin 2017 dat 20% van de Belgische aannemers al met bepaalde toestellen inplugt op het Internet of Things.

 

Breng uw bouwmaterialen in kaart

Waar bevinden uw werfkranen zich? Hoeveel kilometers rijden uw bedrijfsvoertuigen voor professionele doeleinden en hoeveel privé? Een gps-trackingsysteem met simkaart en mobiel internet maakt het op afstand traceren van de locatie van objecten mogelijk. Zo heeft u altijd een zicht op de locatie van uw bouwmaterialen. De tracker stuurt de locaties periodiek door via mobiel internet. Met een app zoals track-and-trace van RAM Mobile Data ziet de gebruiker de recentste locatie van de tracker.

 

Dat heeft heel wat toepassingen:
  • Dure materialen en machines op de werf zijn via een gps-trackingsysteem te traceren om helpen om diefstal te ontraden of gestolen goederen op te sporen.
  • Mobiele breekinstallaties die bouwafval recycleren zijn in Vlaanderen sinds 2014 verplicht uitgerust met een gps-trackingsysteem. Dat stuurt gegevens naar een centrale server, zodat controle-instanties de precieze locatie en werking van elke machine kunnen opvolgen. Zo kan de overheid onmiddellijk optreden als blijkt dat er voor een locatie geen milieuvergunning is uitgereikt.
  • In voertuigen is een gps-trackingsysteem nuttig om rijtijden te berekenen, om automatisch onderscheid te maken tussen privégebruik en professioneel gebruik van bedrijfsvoertuigen, om mobiliteitsvergoedingen en mobiliteitspremies te berekenen en om het onderhoud van de voertuigen op het aantal gereden kilometers centraal af te stemmen

 

 

Wie werkt wanneer op uw werf?

En waar bevinden uw werknemers zich? Met een automatisch tijdsregistratiesysteem worden de aanwezigheden op de werf gemonitord. Nu al is het verplicht om bij bouwwerken met een waarde van € 500.000 of meer de aanwezigheid van de personen op de werf elektronisch te registreren en door te sturen naar de RSZ.

U stelt een elektronische werfprikklok op aan de ingang van de werf. Elke medewerker die de werf betreedt, scant zijn Construbadge (verplicht voor elke arbeider sinds 2014) aan de prikklok of registreert zijn aanwezigheid via een app op zijn smartphone. De RSZ ontvangt die registratie onmiddellijk.

Met de automatische tijdsregistratie zijn ook de werkuren en locaties van medewerkers te controleren of zelfs specifieke taken van de medewerkers op te volgen. Er hoeven geen werkbonnen meer ingevuld en manueel verwerkt te worden. Automatische tijdsregistratie zorgt zo voor een grote tijdsbesparing bij het berekenen van de lonen.

 

Precieze metingen

Hoe voert u heel precieze metingen uit en verwerkt u die gegevens efficiënt? De mogelijkheid om via een gps-module met grote precisie de locatie te meten en via het mobiele netwerk de meting door te sturen, heeft diverse toepassingen in de bouw. Zo vervangen gps-meetstokken koord en meetlint bij grond- en graafwerken. En in de wegenbouw meten machines die wegen nivelleren automatisch hun precieze locatie via gps en zijn ze automatisch op afstand aan te sturen.

 

Bent u geïnteresseerd om IoT-toepassingen in de bouw in te zetten? Neem dan contact op met uw accountmanager. En laat u inspireren door EURECA SDS, Transics en Taxis Verts die het Internet of Things in andere sectoren toepassen.

 

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht