Orange innoveert de air cargo-sector met IoT

28.11.2019

Van 7 tot 14 november organiseerden de luchthaven van Luik en LeanSquare WeCargo, hét evenement rond digitale revolutie in de air cargo-sector. Deelnemers konden er de nieuwste technologische innovaties ontdekken tijdens deze unieke internationale top.

De eerste editie van WeCargo wist al meteen grote namen te strikken. Naast Orange als expert in IoT, stapten ook de Chinese internetreus Alibaba Cloud, die zijn eerste Europese logistieke centrum op de site van de luchthaven van Luik zal vestigen, Qatar Airways en het Luikse investeringsfonds LeanSquare mee in het project. Deze bedrijven begrijpen hoe groot de technologische uitdagingen binnen de air cargo-sector en in de luchtvaart in het algemeen zijn. Digitalisering van informatie over transportstromen in de lucht en op de begane grond, big data, drones, zelfrijdende voertuigen, met elkaar communicerende voorwerpen … Allemaal toepassingen die een enorm verschil kunnen maken in en rond de luchthaven.

 

Innovatie stimuleren en inspireren

“De deelname van Orange, Alibaba en Qatar Airways bood start-ups een perfecte gelegenheid om rechtstreeks in contact te komen met de grote spelers”, bevestigt Luc Partoune, CEO van de luchthaven van Luik. “Maar het voornaamste doel van WeCargo was om de internationale cargo-gemeenschap te stimuleren en te inspireren.”

Orange was aanwezig om als wereldwijde expert in IoT het belang en de mogelijkheden van NB-IoT, van LTE en van 5G voor te stellen. Deze technologieën zijn uitermate geschikt voor track & tracing, het intelligente warehouse van de toekomst en smart airports/cities. Deelnemers aan de summit konden er dankzij Orange trouwens zelf enkele NB-IoT-kits en LTE-kits uitproberen. Deze en andere innovaties bieden nu al een antwoord op de uitdagingen van de toekomst binnen de air cargo-sector.

 

Van hackaton tot summit

Op het programma van WeCargo stonden heel wat uitzonderlijke events. Van 7 tot 14 november namen een tiental Belgische en internationale start-ups uit de luchtvaartsector deel aan het acceleratieprogramma Orange Fab. Dit was een ideale gelegenheid om ideeën uit te wisselen met de internationale technologische top en projecten te pitchen voor een panel van belangrijke investeerders uit de sector.

Op 13 en 14 november werd een hackaton georganiseerd. Vijftig getalenteerde hackers (professionals uit de cargo-sector, data-analysten, ingenieurs, starters …) kregen 24 uur de tijd om oplossingen uit te werken voor enkele reële uitdagingen binnen de sector. De winnaars die de interessantste oplossingen bedachten, krijgen de kans om te evolueren naar volwaardige start-ups die een rol zullen spelen in de toekomst van de air cargo-sector.

Op 14 november vond het hoogtepunt van deze innoverende week plaats: de WeCargo Summit. Meer dan 300 professionals uit de sector tekenden present op deze top om de toekomst van de air cargo- en luchtvaartsector te bespreken. Een unieke gelegenheid om de technologieën van morgen te ontdekken.

 

Ook benieuwd naar de IoT-oplossingen van Orange?

Interesse in ons aanbod?

Wenst u een commercieel gesprek? Een van onze medewerkers belt u zo terug.