Werk en privé vloeien in elkaar over: van balans naar integratie

11.01.2022

Vroeger klonk wel eens: ‘mijn werk is waar mijn computer staat’. Vandaag vloeien werk en privé steeds meer in elkaar over. Maar wat moet u doen om echt overal te kunnen werken? En om natuurlijk ook te ontspannen? Drie zaken zijn daarbij cruciaal. 

In tegenstelling tot werk-privébalans, staan bij werk-privé-integratie werk en privé niet langer los van elkaar. De twee vloeien in elkaar over. Persoonlijkheid en identiteit worden bovendien toegelaten in het werk.

Digitale nomade Koen Blanquart is een voorbeeld als het om werk-privé-integratie gaat. In zijn boek Thuisvoordeel geeft hij aan wat je moet doen om werkelijk overal aan de slag te kunnen. Zelf gaat hij – zo lezen we in zijn boek – ’s ochtends in Mexico duiken om vervolgens tegen het eind van de voormiddag aan de slag te zijn met zijn team in New York. Of denk bij de trend rond Werk-privé-integratie aan profwielrenner Wout Van Aert die soms gewoon zijn gezin meeneemt op trainingsstage. Of die op z’n minst ook vlot bereikbaar wil zijn.

Maar wat komt er allemaal kijken bij werk-privé-integratie?

 

1. Connectie & data

Overal bereikbaar zijn, gebeurt op verschillende manieren. Vooral jongere consumenten werken net zo graag via mobiele data als via de internetkabel of de wifiaansluiting, zo blijkt uit recent onderzoek. De meeste consumenten geven overigens aan dat ze geen wezenlijk verschil merken tussen surfen via mobiele data en hun (wifi-)internetverbindingen. Vast en mobiel zijn inmiddels aan elkaar gewaagd wat betreft datasnelheid. De snelheid van het (mobiele) 4G-netwerk benadert die van een vaste (VDSL-)verbinding. Bovendien is surfen op een openbare wifiverbinding vaak niet zo’n goed idee als het om veiligheid gaat.

Werken (en ontspannen) op verplaatsing betekent dus dataconsumptie. Nood aan meer mobiele data? Kies in functie hiervan zeker voor een abonnement dat flexibel omgaat met datavolume. Want mobiliteit mag niet betekenen dat u aan werkcomfort moet inboeten. Handig is bijvoorbeeld dat u uw datavolume op verschillende toestellen gebruikt. Daarbij is de keuze van een geschikte formule natuurlijk cruciaal. Bent u vaak in het buitenland? Dan zijn formules van mobiele abonnementen specifiek gericht op werken in het buitenland voor u de beste keuze.

 

2. Infrastructuur

Wie onderweg aan de slag gaat, heeft graag voldoende voorzieningen. Dat betekent niet alleen aangepaste mobiele toestellen. Als u echt op geregelde tijdstippen op afstand werkt, zeker voor een langere periode, dan spreken we ook over onder andere een (apart) bureau, ergonomisch meubilair en IT-support. “In het arbeidsbeleid moeten ook regels en richtlijnen worden opgenomen over de beveiliging en veiligheid van de IT-omgeving”, haalt Koen Blanquart aan in zijn boek. Denk bijvoorbeeld aan VPN en aan de beveiliging van uw mobiele toestellen.

 

3. Afspraken

Zowel qua onkostenvergoeding, communicatie en tijdsindeling zijn goede afspraken nodig. Wanneer bent u bereikbaar voor collega’s of zakenpartners? En wanneer is er ruimte voor rust, deconnectie en ontspanning? “Mijn telefoon slaapt niet bij mij in de kamer”, stelt Blanquart in zijn boek. Wat dus betekent dat de laptop op tijd dichtgaat en de smartphone uit. Want ook dat is integratie van werk en privé.

 

Hoe maakt u van uw werknemers Connected Employees? Download onze whitepaper en lees hoe u ‘het nieuwe werken’ ook in uw bedrijf introduceert.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht