Vijf netwerk-voorspellingen voor 2020

02.07.2015

Hoe ziet het bedrijfsnetwerk er in 2020 uit? Wordt het vast of mobiel? En hoe zullen die vaste en mobiele verbindingen zich verhouden? We kijken vijf jaar vooruit met twee topexperts: Chris Barnard van onderzoeksbureau IDC en Michael Peeters van Alcatel-Lucent.

“Veel businessmanagers hebben het belang van hun bedrijfsnetwerk nog niet door. Hun collega’s van de IT-afdeling wel”, zo stelt Chris Barnard, analist bij IDC. “Maar veel van de hedendaagse toepassingen als cloud, sociale media of mobiele apps hebben allemaal nood aan een goed netwerk.” Dat het bedrijfsnetwerk aan belang wint, staat dus buiten kijf. Al zullen deze netwerken de komende vijf jaar veranderingen ondergaan.

 

1. De verdere opmars van de ‘All IP’-diensten

Met ‘All IP’ doelen we op het universele protocol dat toekomstige diensten gebruiken. Maar ook op het feit dat meer en meer toepassingen louter en alleen via een netwerk worden aangeboden. Het schoolvoorbeeld is een videodienst als Netflix die ongeveer 15 % van het wereldwijde internetverkeer voor zijn rekening neemt.

“Netflix is een heel apart geval”, stelt Chris Barnard van IDC. “Maar de onderliggende trend is duidelijk. Er komen nog meer diensten bovenop het netwerk, ook in de zakelijke sfeer”. Chris Barnard denkt aan cloudtoepassingen, maar ook aan communicatie. Hij haalt de bekende Webex-conferencingdienst aan als voorbeeld. “Een operator biedt connectiviteit aan, maar de dienst zelf wordt door een andere partij, in dit geval Cisco, afgehandeld. We gaan meer en meer diensten zien opkomen die los staan van het oorspronkelijke telecomnetwerk.”

Ook Michael Peeters, CTO Wireless bij Alcatel-Lucent ziet het gebruik van videodiensten verder stijgen. “Zoiets heeft een gigantische impact op het netwerk en is een behoorlijke drijfveer voor de groeiende bandbreedte van netwerken”, stelt Michael Peeters.

 

2. Datacenters verschuiven naar de rand

Met de opmars van video is het ook belangrijk dat de data snel bij de eindgebruiker raken. “Hoe dichter de applicatie bij de klant, hoe beter voor de gebruiker”, stelt Michael Peeters. Daarom ziet hij datacenters verschuiven naar de rand van het netwerk. Dat gaat in tegen de trend van consolidatie, die lange tijd heerste. “Je ziet vandaag dat grote spelers als Facebook en Amazon.com op diverse continenten datacenters neerpoten om dichter bij hun klanten te zijn”, stelt Michael Peeters van Alcatel-Lucent. “Die trend zal zich voortzetten”, voorspelt hij.

 

3. Netwerken vervagen

Het lokaal netwerk (LAN) en het externe netwerk komen dichter bij mekaar in functioneel opzicht. “Ook al blijven de verantwoordelijkheden wel gescheiden”, aldus Michael Peeters, die ook de netwerken van operatoren ziet samenvloeien. “Vroeger hadden operatoren drie verschillende netwerken. Een vast netwerk voor de bedrijfsmarkt, een vast voor de residentiële markt en het mobiele netwerk. Ook die drie komen meer en meer samen”, aldus Michael Peeters.

Barnard sluit zich bij deze trend rond convergentie aan, en dan specifiek bij de eindgebruiker. “Kijk naar bedrijven. Tot één jaar geleden was het wifinetwerk daar gescheiden van het vaste netwerk. Vandaag gaat het meer en meer om één netwerk met één uniform beheer en beleid.”

 

4. Alles wordt draadloos (en mobiel)

Dat is misschien de meest controversiële voorspelling voor 2020. Draadloos telefoneren wordt bijvoorbeeld de norm, al zal vaste telefonie op zich niet meteen verdwijnen. De toekomstige vaste verbinding zal zich, volgens Michael Peeters, baseren op ‘fiber to the wall’ met een draadloze verbinding naar de eindgebruiker. “Je ziet dat bepaalde apparaten zoals tablets nu al geen aansluitpunt hebben voor vaste netwerkverbindingen. Die trend wordt universeel voor alle toestellen met een netwerkverbinding (pc’s, printers, etc…)”, stelt Michael Peeters. “De grote vraag is nog wel welke soort van draadloze verbinding, en meer bepaald welk spectrum, zal zorgen voor de connectie met die vaste verbindingen. Wifi is daar momenteel niet stabiel genoeg voor. Vandaar dat veel bedrijven nu voorlopig nog ethernetverbindingen gebruiken.”

Naast draadloze verbinding naar vaste netwerken, zullen ook mobiele netwerken zelf verder aan belang winnen. “De gigantische groei die we nu kennen in 4G zal zich voortzetten, ook met 5G”, oppert Chris Barnard. “2015 was het jaar waarin operatoren op globaal vlak voor het eerst meer omzet haalden uit mobiele diensten dan uit hun vaste netwerken. Die trend zet zich door.”

 

5. Security verhuist grotendeels naar het netwerk

Bij al deze evoluties speelt security een belangrijke rol. “Wij merken dat beveiliging een prioriteit is voor veel bedrijven. Veel meer dan vroeger. Niet enkel voor informatici, maar ook voor CEO’s”, stelt Chris Barnard van IDC. Bij het meeste onderzoek dat wij doen naar prioriteiten staat security op nummer één.”

Chris Barnard ziet hier een rol voor de zogenaamde software defined networks of SDN’s. Daar waar het beheer van deze netwerken zich baseerde op de netwerkinfrastructuur, verschuift het meer en meer naar de software, teneinde het management zoveel mogelijk te automatiseren.

Mede hierdoor zal ook de beveiliging vanuit de intelligentie van het netwerk worden geregeld, voorspelt Michael Peeters. “Door het gebruik van technologieën rond virtualisatie en SDN’s, zal het dataverkeer veel vlotter kunnen worden gescheiden. Zo kan je als organisatie je weerstand tegen mogelijk aanvallen vergroten.”

Ook voor mobiele netwerken is ingebouwde security van tel. “Een mobiel netwerk als LTE heeft bijvoorbeeld als voordeel dat de data over de ganse lijn geëncrypteerd kunnen worden”, illustreert hij. “Beveiliging wordt in het netwerk van de toekomst een erg belangrijk element.”

 

 

Op zoek naar een betrouwbare connectiviteitsoplossing? Bekijk ons aanbod vaste data en internetconnectiviteit.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht