Laat uw beveiliging aanjagen door 5G

13.10.2022

5G maakt nieuwe use cases mogelijk. De nieuwe mobiele standaard is ook heel wat veiliger dan 3G en 4G. Als u met 5G start, is dat dan ook hét moment om uw hele beveiligingsarchitectuur opnieuw te bekijken en uw netwerk van binnenuit te beveiligen.

5G is de eerste mobiele standaard waarin beveiliging al van meet af aan opgenomen is. Dat uit zich onder andere op de volgende manieren:

  • Alle interne componenten in een 5G-netwerk authenticeren zich tegenover elkaar en zijn strikt van elkaar afgeschermd in een Zero Trust-model. Als iemand erin slaagt om in één van die componenten in te breken, heeft die niet automatisch toegang tot de rest van het netwerk.

  • De eindapparaten zoals de smartphones en IoT-apparaten die met het 5G-netwerk verbinden, authenticeren zich tegenover het netwerk met behulp van een beveiligde sleuteluitwisseling. In de vorige mobiele standaarden gebeurde dat met een vast IMSI-nummer (international mobile subscriber identity) op de simkaart, waardoor aanvallen zoals IMSI spoofing mogelijk waren. 5G heeft die kwetsbaarheid, waarbij een aanvaller de identiteit van de simkaart overneemt, niet.

  • Met network slicing creëert u een veilige, afgeschermde tunnel over het 5G-netwerk. Elke slice is een afzonderlijk netwerksegment met zijn eigen end-to-end encryptie.

Kortom, op allerlei vlakken is 5G veiliger dan 4G, en zelfs veiliger dan Wi-Fi.

5G als aanjager van nieuwe use cases...

Momenteel wordt 5G uitgerold en omarmen heel wat bedrijven de technologie voor nieuwe use cases die ermee mogelijk zijn. De hogere snelheid en hogere reactiviteit van het netwerk maken talrijke nieuwe diensten en toepassingen in mobiele vorm beschikbaar.

We zien dan ook dat in de industrie, in de gezondheidszorg, in de logistiek en de bouwsector bedrijven dankzij 5G allerlei innovaties ontwikkelen. Denk daarbij onder andere aan autonome voertuigen, virtual reality en augmented reality.

...en een betere beveiliging

Deze nieuwe use cases zijn een uitstekende gelegenheid om ook de beveiligingsarchitectuur van uw bedrijf in lijn te brengen met de sterke ingebouwde beveiliging van 5G. Neem een proof of concept voor 5G aan als een kans om vooruit te kijken en bekijk beveiliging breder dan wat u in uw use case nodig hebt.

"Door het momentum van een 5G use case te gebruiken om uw beveiliging te herzien, duurt de implementatie van een proof of concept iets langer. Maar achteraf hetzelfde niveau van beveiliging implementeren zou veel langer duren", weet Wouter Van Tilborg, Innovation Manager bij Orange Belgium.

Start walking 5G

Speciaal voor bedrijven die een nieuwe 5G use case willen verkennen heeft Orange het programma 'Start walking 5G' opgestart. We werken tijdens dit programma niet alleen een proof of concept voor uw use case uit, maar rollen dit ook uit en geven 5G awareness training over de technologie en over andere use cases. We bekijken samen met u ook het bredere plaatje: niet alleen uw huidige use case, maar ook de technische aspecten van de uitrol en een algemene, toekomstbestendige architectuur. Op deze manier begeleiden we u in de digitalisering van uw bedrijf.

Al tijdens de proof of concept betrekken we uw securityteam. Zo kunnen we al vanaf het begin uw huidige pijnpunten op het vlak van beveiliging bespreken. We bekijken dan samen niet alleen de voordelen van 5G, maar ook uw globale beveiligingsaanpak. "Onderwerpen zoals de impact van encryptie en firewalls op de reactietijd van het netwerk en wat uw echte noden zijn komen dan aan bod", legt Wouter Van Tilborg uit. We kunnen ook een beroep doen op de expertise van Orange Cyberdefense en bieden een ruime waaier van beveiligingsoplossingen aan.


Wil u een 5G use case uitwerken? Neem dan contact met ons op voor ons programma 'Start walking 5G'.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht