Start Walking 5G: gamechanger voor een duurzame toekomst

12.11.2020

Orange lanceerde in december 2019 als eerste in België een standalone 5G-netwerk voor bedrijven in de Antwerpse haven. De resultaten van dit project werden op 22 oktober voorgesteld op het virtuele event Start Walking 5G.

Als locatie voor de eerste 5G-testhub voor bedrijven koos Orange voor de Antwerpse haven. Op de havensite zijn heel wat verschillende industrieën actief, waardoor diverse 5G-toepassingen in reële bedrijfscontexten getest kunnen worden. Bovendien maakt de haven van Antwerpen volop de transitie naar een meer duurzame werkwijze. “5G zal daarbij een belangrijke rol spelen”, zei Erwin Verstraelen, Chief Digital and Information Officer van Port of Antwerp tijdens het Start Walking 5G-event. De haven ziet 5G als een katalysator voor heel wat vernieuwing en zette dus graag haar deuren open voor het testproject.

 

Potentieel

In deze testfase maakten vijf bedrijven gebruik van de mogelijkheden van het standalone 5G-netwerk. Tijdens het virtuele event deelden ze graag hun ervaringen.

  • Port of Antwerp gebruikt 5G om het werk van de sleepboten te optimaliseren. Via het 5G-netwerk zijn realtime hd-beelden van een bestuurbare camera op de sleepboot beschikbaar in de controlekamer en op de andere sleepboten. Daardoor verloopt het navigeren heel wat efficiënter. 
  • BASF is op zoek naar een alternatief voor de klassieke walkietalkies die de medewerkers van verschillende diensten gebruiken voor bedrijfskritieke communicatie. Met 5G kunnen de walkietalkies vervangen worden door smartphones en zijn extra toepassingen, zoals live videostreaming, mogelijk.
  • Covestro, wereldleider op het vlak van polymeren, gebruikt 5G om de fieldoperatoren te ondersteunen. Tablets en augmented realitybrillen vervangen alle papier en zorgen ervoor dat alle noodzakelijke informatie om efficiënt te werken meteen beschikbaar is. 
  • Borealis, dat polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen produceert, maakt gebruik van een cloudtoepassing voor zijn kwaliteitscontrole. Dankzij 5G moet deze toepassing niet meer geconnecteerd worden via een vast kabelnet, maar worden de toestellen op een efficiënte én veilige manier mobiel gelinkt met de cloud. 
  • Helicus doet een beroep op de 5G-expertise van Orange voor het transport van medisch materiaal via drones. 5G biedt een betrouwbare en gegarandeerde connectie met hoge bandbreedte, wat absoluut noodzakelijk is. Ook op het vlak van security voldoet 5G aan de noden van Helicus.

 

Start Walking 5G

“De test in de Antwerpse haven toont dat 5G een gamechanger voor de Belgische economie zou kunnen zijn”, stelde Werner De Laet, Chief Enterprise Officer bij Orange Belgium. Alleen blijkt de introductie van 5G niet evident in ons land. Onze samenleving en economie kunnen daardoor het potentieel van 5G niet ten volle benutten, waardoor we achterstand oplopen in vergelijking met onze buurlanden. Dat bleek uit een studie van Deloitte die tijdens het event werd voorgesteld.

Orange wil meer bedrijven voorbereiden op de toekomst. Via het project Start Walking 5G wil het de kennis over 5G uitbreiden en bedrijven laten kennismaken met de mogelijkheden van dit netwerk.

 

 
Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Bent u al business klant bij Orange?