IPv6: de motor achter het Internet of Things

23.03.2016

Tegen 2020 zijn er 25 miljard apparaten met internet verbonden: het Internet of Things (IoT). Voor een succesvol IoT hebben we het nieuwe internetprotocol IPv6 nodig, de opvolger van IPv4.

 

Het klassieke internetprotocol IPv4 heeft al een tijdje een opvolger, IPv6, die meer adressen ondersteunt en heel wat andere voordelen heeft. IPv6 is nog niet populair, maar zou wel eens samen met het Internet of Things (IoT) kunnen doorbreken. IPv6 heeft immers de volgende voordelen voor het IoT:

 

1. Schaalbaar

Met het klassieke internetprotocol IPv4 kunnen we maar 4,3 miljard apparaten adresseren. Met de explosie van het Internet of Things (IoT) zijn dat niet genoeg adressen: volgens Gartner zouden er tegen 2020 maar liefst 25 miljard 'dingen' met internet verbonden zijn. IPv6, dat maar liefst 340 sextiljoen (een miljard maal een miljard maal een miljard maal een miljard) adressen ondersteunt, is dus belangrijk voor makers van IoT-apparaten: zo zijn ze zeker dat hun apparaten op internet blijven werken.

 

2. Eenvoudig te gebruiken

Het tekort aan IP-adressen met IPv4 speelt ons al lang parten. Network Address Translation (NAT) en andere middeltjes om die beperking te omzeilen, zijn niet veilig en vragen van IoT-producten extra werk. Met IPv6 zijn die lapmiddelen niet meer nodig en is elk apparaat dat IPv6 ondersteunt zeker dat het met andere apparaten kan spreken, in welk netwerk ze zich ook bevinden.

 

3. Zuinig

IoT-toestellen hebben een heel lange levensduur en autonomie nodig, waardoor ze maar weinig stroom mogen verbruiken en geen grote netwerkpakketten kunnen verwerken. IPv6 kan voor die toepassingen dankzij 6LoWPAN (IPv6 over Low power Wireless Personal Area Networks) gecomprimeerd worden tot netwerkpakketjes van slechts enkele tientallen bytes groot. Door de betere energie-efficiëntie krijgen ook low-power apparaten de beschikking over volledige netwerkconnectiviteit.

 

4. Veilig

Het Internet of Things zadelt ons met heel wat extra zorgen over veiligheid op. Gelukkig biedt IPv6 een betere beveiliging dan IPv4. Zo ondersteunt IPv6 standaard end-to-end encryptie met IPSec, iets wat bij IPv4 enkel als toevoeging mogelijk is met een VPN (virtual private network). En met het Secure Neighbor Discovery (SEND) protocol voorkomt u dat een aanvaller verkeer tussen twee IoT-apparaten kan omleiden.

 

Wil u ook slimmer werken met het Internet of Things? Orange geeft al meer dan vijftien jaar de toekomst van het Internet of Things mee vorm en biedt u samen met onze gespecialiseerde partners IoT-oplossingen op maat van uw bedrijf

 

Inspiratie vindt u ook in deze editie van ons Magazine over Internet of Things.

Hallo, bent u geïnteresseerd
in ons aanbod?
Welkom bij
Orange.

Bedankt voor uw interesse, zullen we een afspraak inboeken?

Contacteer ons

Ik heb een vraag of klacht